Na srečo plazova nista nikogar zasula

Današnjemu prvemu plazu, ki je zgodaj zjutraj z Bavškega Grintavca zgrmel na državno cesto med Sočo in Trento pri odcepu za Lepeno in ki so ga do poldneva odstranili, je zvečer sledil še večji, ki je zasul cesto pred vasjo Soča. Ker je bila nevarnost velika, so ga začeli odstranjevati šele danes. Zgornji del Trente je bil vso noč odrezan od sveta, tudi urgentna vozila ne bi mogla na pomoč.

 Foto: PU Nova Gorica
Foto: PU Nova Gorica

BOVEC > Plazova dramatične škode nista naredila, najpomembneje je, da nikogar nista pokopala pod seboj, čeprav bi se v zelo nesrečnih okoliščinah lahko tudi to zgodilo. Zgornji del trentarske doline je bil včeraj do 12. ure in po drugem plazu vso noč odrezan od sveta.

Domačini oba plazova poznajo. Tudi v preteklosti, ko je bil Bavški Grintavec zelo zasnežen, sta več krat po grapah pridrvela na cesto. Jutranji plaz imenujejo Pri koritih, večernega pa Širokec. Po neuradnih podatkih naj bi bil Širokec dva krat bolj obsežen od jutranjega plaza.

Zato si domačini že vsaj dve desetletji prizadevajo za neuradno obvozno cesto po levem bregu Soče.

Foto: PU Nova Gorica

Pri plaz ob šestih zjutraj, drugi pa ob šestih zvečer

Zjutraj je plaz okoli šeste ure zgrmel na cesto sredi razpršene vasi Soča, takoj za križiščem za Lepeno v smeri proti Trenti. Hiše niso bile ogrožene. Zaprl je regionalno cesto iz Bovca proti Trenti. Od sveta je bila do sredine dneva odrezana skoraj cela vas Soča in zgornja trentarska dolina, ker je tudi cesta prek Vršiča neprevozna. Dostopa za urgentna vozila nekaj ur ni bilo, razen po problematični makadamski cesti na levem bregu Soče. Za okoli 20 ljudi iz Trente, ki so zaposleni v Bovcu ali pa nižje po dolini, pravočasen prihod na delo ni bil možen, Nekateri so vzeli dopust.

Snežni plaz, ki je bil pomešan s kamenjem in drevjem, je zasul cesto v dolžini približno 50 metrov in je bil visok med štirimi in petimi metri. Obsegal je okoli 2000 kubičnih metrov snega. Delavci cestnega podjetja Kolektor CPG so se takoj odpravili na delo in cesto okoli 12. ure očistili in sprostili za promet. “Območje plazu in struge reke Soče so po sprožitvi snežnega plazu pregledali tudi tamkajšnji pripadniki gorske reševalne službe s pomočjo lavinskega psa, saj je obstajala možnost, da bi lahko zasul vozilo ali ljudi. Po pregledu člani GRS pod plazom niso našli nikogar,” sporoča predstavnik za odnose z javnostmi pri novogoriški policijski upravi Dean Božnik.

Večerni plaz Širokec naj bi cesto zasul s 4000 kubičnimi metri snega na dolžini najmanj sto metrov. Več podatkov bo znano jutri, ko ga bodo začeli odstranjevati.

Foto: PU Nova Gorica

Plazovi ne presenečajo

Za domačine plazovi v zdajšnjih vremenskih razmerah, ko je v hribih veliko snega, niso presenečenje. “Da so na tem območju možni, od vedno vemo. Zato si tudi prizadevamo za neuradno obvozno cesto med Velikimi in Malimi koriti. Upamo, da jo bo Občina Bovec uredila in asfaltirala v letošnjem letu,” se nadeja predsednik krajevne skupnosti Soča Trenta Milan Pretner.

Makadamska cesta je poleti prevozna, pozimi pa ne. V tem času je vsa zaledenela. Če bi jo asfaltirali in zagotovili pluženje, bi bilo za domačine lažje. V letošnjem predlogu proračuna Občine Bovec nanjo niso pozabili.


Najbolj brano