Zakaj te dni gledamo “cvetje v jeseni”

Cvetoče češnjevo drevo, zrele hruške, ki se na istem drevesu družijo s svežimi cvetovi ... Da v naravi že dolgo ni več vse tako, kot bi moralo biti, že vemo. Zato prizori, kakršne spremljamo te dni, niso povsem novi, so pa vsekakor nenavadni.

Cvetoča češnja ob cesti v Kromberku. Foto: Leo Caharija
Cvetoča češnja ob cesti v Kromberku. Foto: Leo Caharija

GORIŠKA > Ob pogledu na fotografijo cvetočega češnjevega drevesa, ki ga je naš fotograf Leo Caharija opazil ob cesti v Kromberku, so naši sledilci na facebooku pritrdili: “Tudi pri nas v Vipavski dolini!” “Tudi naše slive so v cvetju,” je dodala druga bralka. Nekdo je v komentar dodal svežo fotografijo trobentic, bralka iz Postojne in bralec iz Grgarja pa fotografiji cvetočih hruškovih dreves, na katerih se ob zrelih plodovih bohotijo sveži cvetovi.

Jesensko cvetenje posameznih sadnih dreves je v zadnjih letih je vse pogostejše, povzroča pa ga stres, ki ga rastline med svojim vegetacijskim obdobjem doživljajo ob ekstremnih vremenskih razmerah.

“Poleti je bila izredna suša, zaradi česar so ponedkod drevesa izgubila listje. V zadnjem obdobju pa so rastline prejele veliko vode, odgnali so novi listi in ponekod tudi cvetje. To je reakcija na stres, ki ga doživljajo rastline,” je povedala Erika Komel iz Sadjarskega centra Bilje. Na to, da bi jesensko cvetoča drevesa obrodila tudi plodove, ni računati, dodaja. “Tudi če bo kaj plodov, bo najverjetneje ob nizkih temperaturah vse odmrznilo.” Obstaja pa nevarnost, še pojasnjuje Erika Komel, da bo pridelek na takšnih drevesih prihodnje leto nekoliko manjši, saj so drevesa del hranil za cvetove porabila že zdaj.


Najbolj brano