Za resnico!

V petek so se ob spomeniku na Brdcih poklonili 47 padlim mladim tečajnikom 27. januarja leta 1944. Ob govorniku, predsedniku ZZB Marijanu Križmanu, so program stkali učenci šole, ki v Novi Gorici še nosi ime padle tečajnice Milojke Štrukelj, in domači šolarji, katerih šola je že zdavnaj izgubila ime Spomenik NOB.

Ob učencih OŠ Cerkno so kulturni program v spomin na januarja 
leta 1944 pobite partijske tečajnike oblikovali šolarji OŠ Milojke 
Štrukelj iz Nove Gorice. Foto: Saša Dragoš
Ob učencih OŠ Cerkno so kulturni program v spomin na januarja leta 1944 pobite partijske tečajnike oblikovali šolarji OŠ Milojke Štrukelj iz Nove Gorice. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Vsako leto, na dan pokola 47 mladih partijskih tečajnikov, se ob pomniku Brdce nad Cerknim poklonijo njihovemu spominu. V petek se je skozi najbolj črn medvojni dogodek v Cerknem sprehodil predsednik ZZB za vrednote NOB Marijan Križman in se spomnil tudi povračilnega ukrepa - poboja 14 nedolžnih domačinov. Spominski program so, kot vsa leta doslej, oblikovali učenci OŠ Cerkno in OŠ Milojke Štrukelj iz Nove Gorice s pevcem Aleksom Pavlinom.

Milojka Štrukelj, tedaj še ne 19-letna aktivistka in tečajnica, je bila ubita tik pod Brdci. Učenci OŠ, ki je v Novi Gorici ohranila ime po njej, in šolarji osnovne šole Cerkno, so na kozolec s spominsko ploščo položili venec in skupaj oblikovali tudi program ob spomeniku 47 padlim. “Vedno bomo sodelovali. Na tem mestu so preživeli tečajniki dali pobudo za izgradnjo naše šole. Na predvečer kulturnega praznika bomo proslavili njeno 50. obletnico,” je zagotovil ravnatelj cerkljanske šole Mitja Dežela.

Cerkljani so se imenu šole - Spomenik NOB - ki so ji ga nadeli borci po vseslovenski akciji zbiranja denarja za njeno izgradnjo, odrekli že pred desetletji. Prav krut poboj tečajnikov in povračilni poboj domačinov, sta desetletja razdvajala Cerkljane.

Vse do leta 2014, ko je pokojni predsednik ZZB Janez Stanovnik po slovesnosti na Brdcih položil cvetje še k spomeniku na Lajšah, kjer so smrt dočakali nedolžni domačini. Na to je v govoru spomnil sedanji predsednik ZZB za vrednote NOB Marijan Križman, ko se je zavzel za resnico. Cerkljanski dogodek je dobro raziskan, o njem so napisane knjige, a zgodovinarje po Križmanovem prepričanju na poti do resnice in argumentirane potrditve pomena osvobodilnega boja, čaka še veliko dela. “ZZB zavrača sedanje poskuse sprave, saj temeljijo na potvarjanju zgodovine, političnem obračunavanju in spreobračanju zločincev v žrtve,” je poudaril Križman.


Najbolj brano