Za novogradnje enkrat višji prispevek

V občini Renče-Vogrsko bodo za novogradnje zaračunavali znatno višji komunalni prispevek, višje bo tudi nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Ti ukrepi so nujni za razvoj občine, poudarja župan Aleš Bucik.

Višji komunalni prispevek in višje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča sta nujna za razvoj občine Renče-Vogrsko poudarja župan Aleš Bucik Foto: Ambrož Sardoč
Višji komunalni prispevek in višje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča sta nujna za razvoj občine Renče-Vogrsko poudarja župan Aleš Bucik Foto: Ambrož Sardoč

BUKOVICA>“Prišel je čas, ko bo občinski svet moral sprejemati tudi manj prijazne odločitve,” je na občinski seji poudaril župan Aleš Bucik.Občinska uprava že dalj časa ugotavlja, da zavezancem za plačilo komunalnega prispevka in nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča obračunavajo manj kot sosednje občine, s tem pa se občinsko malho steka manj denarja za komunalno infrastrukturo.

Za primerjavo: za novo, 180 kvadratnih metrov veliko stanovanjsko hišo na parceli, ki meri 800 kvadratnih metrov, je v njihovi občini treba odšteti (brez upoštevanja kanalizacije) od 2300 do 3000 evrov prispevka, v občini Miren-Kostanjevica 7500, v občini Šempeter-Vrtojba 8000, v občini Nova Gorica pa 10.000 evrov. S povečanjem korekcijskega faktorja (z 31 na 70 odstotkov) bi po novem komunalni prispevek za takšno hišo v občini Renče-Vogrsko znašal od 5200 do 6900 evrov, odvisno od lokacije.

Za nadzidave ali prizidave stanovanjskih objektov se komunalni prispevek ne bo povečal. S tem želijo ljudi spodbuditi, da obnavljajo hiše namesto da gradijo nove. V občini je veliko praznih starih stanovanj in hiš, ker je ceneje zidati nove, ugotavlja župan. S povišanjem komunalnega prispevka za novogradnje ter nadzidave in prizidave poslovnih ali proizvodnih objektov želijo povečati prihodke za posodabljanje, širitev in obnavljanje občinske infrastrukture. “Do sedaj smo se izogibali gradnji nove infrastrukture in smo samo obnavljali staro,” je poudaril župan.

Z novim letom bo višje tudi nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Točka za odmero se bo povišala za deset odstotkov. Da bi ljudje razumeli, zakaj so povišanja neizbežna, bodo vsa gospodinjstva v občini prejela obrazložitev.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano