Za bolnišnično opremo so donirali že 170.000 evrov

V šempetrski bolnišnici se zahvaljujejo vsem donatorjem, ki so jim priskočili na pomoč z denarjem ali opremo za uspešno spopadanje z epidemijo covida-19. Ravno včeraj so prejeli donacijo novogoriških podjetij Arctur in Business Solutions, skupaj pa se je na poziv novogoriškega župana in bolnišnice odzvalo približno 30 donatorjev, ki so prispevali 170.000 evrov.

Soške elektrarne so bolnišnici že v novembru donirale turbinski 
ventilator in izolator za obravnavo in prevoz bolnikov.  Foto: SENG
Soške elektrarne so bolnišnici že v novembru donirale turbinski ventilator in izolator za obravnavo in prevoz bolnikov.  Foto: SENG

ŠEMPETER PRI GORICI > “Naše vrednote so temelj našega delovanja in ena izmed njih je tudi pomoč lokalni skupnosti, tako pacientom kot osebju, ki so v prvi bojni liniji s trenutno situacijo,” je povedala Martina Murovec, izvršna direktorica družbe Arctur, v kateri so se skupaj z družbo Business Solutions odločili, da prisluhnejo klicu na pomoč šempetrske bolnišnice in skupaj donirajo več kot 10.000 evrov za dodatne aparate za zdravljenje bolnikov z respiratornimi težavami (covid 19).

Dodatno opremo, vredno več kot 10.000 evrov, sta včeraj bolnišnici podarili podjetji Arctur in Business Solutions. (Foto: Arctur)

53

bolnikov s covid 19 je bilo včeraj v šempetrski bolnišnici, od teh

6

v intenzivni negi

S skupnimi močmi so kupili sistem za zdravljenje z visokimi pretoki, infuzijsko črpalko, pulzni oksimeter in naprstni senzor. Opremo so bolnišnici predali včeraj.

SENG pohitel z novoletno donacijo

Zaradi aktualnih razmer so tudi v družbi Soške elektrarne Nova Gorica (SENG), kjer bolnišnici že po tradiciji zadnjih 25 let ob zaključku leta donirajo za potrebno medicinsko opremo, boljše delovne razmere in bolj kakovostno oskrbo bolnikov, pohiteli in največji zdravstveni ustanovi na severnem Primorskem že v novembru podarili turbinski ventilator in izolator za obravnavo in prevoz bolnikov v vrednosti 20.000 evrov.

Mestna občina Nova Gorica je bolnišnici namenila 5000 evrov iz vsote, prvotno namenjene novoletnim prireditvam, ki bodo letos omejene. Denar in opremo pa so podarili tudi številni drugi. Na Radiu Robin do konca tedna poteka akcija #StopimoSkupaj za nakup električnega aspiratorja, za katerega so s pomočjo podjetnikov in poslušalcev do zdaj zbrali nekaj več kot 1500 evrov.

Za trenutni obseg dela imajo opreme dovolj

“Skupaj z novogoriškim županom, ki je pozval gospodarstvo in lokalne skupnosti, smo sprožili akcijo, s katero smo več kot zadovoljni. Prejeli smo denar in opremo, ki so nam jo nekateri tudi pripeljali v bolnišnico. Do tega trenutka smo prejeli že 170.000 evrov s strani približno 30 donatorjev. Vsem gre seveda zahvala za pomoč,” je pojasnila Dunja Savnik Winkler, strokovna direktorica šempetrske bolnišnice.

(Foto: Arctur)

Največji prispevek je bolnišnica sicer prejela s strani ministrstva za zdravje, ki je zagotovilo denar za nakup medicinske opreme, namenjene obvladovanju covid 19 razmer v letošnjem in prihodnjem letu. Ministrstvo je bolnišnici za to namenilo milijon evrov. Poleg tega pa še vedno obstaja tudi potreba po manjši opremi.

“Za trenutni obseg dela - danes imamo zasedenih 47 navadnih covid postelj in šest intenzivnih - je opreme v bolnišnici dovolj, če pa bi potrebe, zlasti po intenzivnih posteljah, narasle, bi potrebovali še dodatno opremo,” je še pojasnila strokovna direktorica in sklenila, da se jim število bolnikov s covid 19 še ne zmanjšuje, saj je število sprejetih še vedno višje od števila odpuščenih iz bolnišnice, kljub temu pa razmere obvladujejo.


Najbolj brano