Vse več Slovencev si stanovanje omisli v sosednji Gorici

Cene nepremičnin v Sloveniji so za znaten del prebivalstva nedosegljive, zato mnogi v iskanju stanovanja pogledujejo v Gorico, kjer slovenski kupci po nekaterih ocenah že predstavljajo kar tretjino nepremičninskega trga. V Italiji so stanovanjski krediti dostopnejši in velikokrat tudi ugodnejši, pojasnjujejo v nepremičninskih agencijah.

V nekaterih goriških nepremičninskih agencijah je med kupci 
stanovanj že tretjina oseb iz Slovenije.  Foto: Leo Caharija
V nekaterih goriških nepremičninskih agencijah je med kupci stanovanj že tretjina oseb iz Slovenije.  Foto: Leo Caharija

GORIŠKA > Erik prihaja iz Goriške. Za nakup stanovanja v Gorici se je odločil leta 2019. Čeprav si ni nikoli želel živeti v Italiji, je na koncu pretehtal preprost razlog: “Zelo ugodnejša cena. Poleg tega sem se odločil za stanovanje v neposredni bližini meje, tako da se zame ni dosti spremenilo, celo slovensko mobilno omrežje mi lovi. Je pa res, da živiš v tuji državi, kar prinese nekaj birokratskih sitnosti in tudi sama meja, ki je zdaj le nekaj administrativnega, je bila v času karantene še kako realna.”

Nižje cene so glavni razlog za zanimanje slovenskih kupcev tudi po izkušnjah nepremičninske agentke Arianne Pinna iz Zanon immobiliare.

Arianna Pinna

agencija Zanon immobiliare

“Slovenski klienti v zadnjih letih predstavljajo že tretjino pri nas opravljenih poslov.”

“V nekaterih primerih govorimo celo o pol nižjih zneskih kot na slovenski strani za primerljiva stanovanja. Poleg tega so v Italiji stanovanjski krediti dostopnejši in velikokrat tudi ugodnejši, tako da slovenski klienti v zadnjih letih predstavljajo že tretjino pri nas opravljenih poslov,” potrjuje.

Velike cenovne razlike

Cene rabljenih stanovanj v Novi Gorici dosegajo in včasih tudi presegajo 2500 evrov na kvadratni meter, medtem ko se italijansko nacionalno povprečje giblje pod 2000 evrov. Na območju Gorice pa je trenutno povprečna cena rabljenih nepremičnin okoli 1000 evrov, kar je ugodno tudi v okvirju deželnega konteksta Furlanije - Julijske krajine.

Matteo Marchesan

agencija Sirio

“Večina slovenskih kupcev kupi stanovanje v Gorici, da bi živela v njem. Nekateri pa gredo v nakup kot investicijo, da bi ga oddajali v najem in ustvarjali dobiček.”

“Čeprav so se v času po covidu cene nekoliko zvišale, ostajajo precej ugodne. To pripisujem široki ponudbi stanovanj v nasprotju z Novo Gorico, saj mi slovenski klienti pogosto pravijo, da je ne glede na ceno ponudba stanovanj tam zelo skopa,” pojasnjuje Matteo Marchesan iz agencije Sirio, kjer okoli 20 odstotkov kupoprodajnih pogodb sklenejo s slovenskimi strankami.

Zanimanje so začeli sicer opažati takoj po vstopu Slovenije v schengensko območje, okrepilo pa se je v zadnjih letih, ko so se cene na slovenskem trgu močno zvišale. Od takrat povpraševanje z naše strani meje “predstavlja stabilen in konstantni delež v goriškem nepremičninskem trgu,” poudarja Marchesan, “pri čemer jih večina kupi stanovanje z namenom, da bi živela v njem. Nekateri pa gredo v nakup stanovanja kot investicijo, da bi ga oddajali v najem in ustvarjali dobiček.”

Pri starejših nepremičninah je treba bolj paziti na stroške

Nekateri Slovenci, ki živijo v sosednji Gorici, pravijo, da so, podobno kot pri nas, v zadnjem času krepko narasli nekateri stroški, med drugim tudi ogrevanje, kar se v mrzli zimi krepko pozna predvsem pri starejših nepremičninah, ki ponavadi niso dobro izolirane. In teh je v Gorici kar precej.

Denar ni edini razlog

Govorili smo s Primorko, ki že nekaj let živi in dela na Dunaju. Težav z iskanjem najemniškega stanovanja ni imela, pravi: “Cene so dostopne celo pri privatnikih, saj jih 'drži dol' sistem kapic. Ponudba je široka, ker mesto skrbi za gradnjo novih stanovanj; bodisi samostojno ali prek javno-zasebnih partnerstev.”

Naraščajoča draginja in osebni vzroki so jo pripravili k temu, da s partnerjem razmišljata o selitvi v Gorico. Nižje cene so pomemben razlog, ne pa edini, pravi: “Gorica ima odlično geografsko lego in super podnebje; je blizu tako morja kot Alp. Ima strnjeno mestno središče, ki je relativno prijazno pešcem ter kolesarjem in hkrati ne potrebuješ avta za drobne vsakodnevne opravke. Kolikor lahko spremljam iz tujine, menim, da premore tudi pestro kulturno ponudbo, tu mislim zlasti na gledališča, ki se bo le še širila v pričakovanju evropske prestolnice kulture.”

Vse je treba vzeti v zakup

Kupci z naše strani meje po stanovanjih v Gorici ne povprašujejo le italijanskih, pač pa tudi slovenske agencije. “Kar nekaj strank je v zadnjem času želelo mnenje o tem,” je potrdila Teresa Mikuž Fegic, direktorica Solterra iz Nove Gorice. Kot pravi, podlaga za odločitev ne sme biti le ugodna kupnina, ampak strankam svetuje, da preverijo vse okoliščine življenja v Italiji, sploh če imajo družino.

Kupci stanovanj čez mejo lahko uveljavljajo davčne olajšave pri nakupu, pod pogojem, da gre za prvo nepremičnino v njihovi lasti. Zaenkrat ostaja tudi možnost koriščenja sistema državnih subvencij za energetsko sanacijo in obnovo stavb, čeprav jih vlada v Rimu ravno v teh dneh omejuje.


Najbolj brano