Vol je bila junica

Čeprav Noč na jezeru po 46 letih ne pritegne več toliko navdušencev, kot jih je pred deset in več leti, so organizatorji iz vrst mostarskega turističnega društva in podjetja Jezero nanizali vrsto dogodkov. Pogumni so skakali z mosta v Sočo, najmočnejši so vlekli vrv prek jezera, spekli so junico in se tudi resno pogovarjali o gospodarstvu. Vmes so grozile dežne kaplje, vendar je vreme prizaneslo.

 Foto: Miljko Lesjak
Foto: Miljko Lesjak

Letos se je za skoke z mosta v ne prehudo mrzlo sočo opogumilo pet tekmovalcev, ki pa so z vragolijami v zraku navdušili. Za virtuoznost je največ točk prejel Aleš Karničnik, aplavz za pogum in atraktiven skok pa edina ženska Pia Bon.

Kulinarična atrakcija je bila vol na ražnju, ki pa je bil v resnici mlada junica, ker volov v Posočju in tudi drugje po kmetijah že dolga leta ni več. Okusno jo je spekel predsednik krajevne skupnosti in gostinec Dušan Jermo: “Meso se je hladilo in mariniralo od ponedeljka, v petek zvečer smo v desetih tri ure garali, da smo junico pritrdili na kol. S pečenjem sem v soboto začel že ob treh zjutraj.”

Tehtala je 310 kilogramov, s peko se je količina mesa za obiskovalce skrčila na okoli 150 kilogramov. Vlečenje vrvi je razkrilo, da so najmočnejša dekleta in fantje doma v Modreju.

V okviru letošnje Noči so se v četrtek ob jezeru srečale skupine Šola zdravja, odprli so mednarodno likovno razstavo, ob cerkvi so peli, v petek so izpeljali tradicionalno srečanje podjetnikov in gospodarstvenikov. Včeraj popoldne so Noč zaključili s tradicionalnim srečanjem članov ZB za vrednote NOB in upokojencev Posočja.


Najbolj brano