Vipavska dolina ima še neizkoriščen potencial

Tema Foruma Vipavske doline, ki ga je v prostorih Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina v torek pripravil časnik Finance, je bila gospodarska prihodnost doline. Ta že zdaj ponuja dobro vino in hrano, veliko narave in dobre razmere za razvoj gospodarstva in turizma, ima pa še kar nekaj rezerve.

Na Forumu Vipavske doline so govorili o gospodarskem razcvetu 
in potencialu ter prihodnosti doline. Foto: Nace Novak
Na Forumu Vipavske doline so govorili o gospodarskem razcvetu in potencialu ter prihodnosti doline. Foto: Nace Novak

AJDOVŠČINA > “V to smo bili nekako prisiljeni. Zaradi stečajev večjih podjetij je bilo treba nekaj obrniti, spremeniti. Mikro, mala in srednja podjetja so se okrepila s kadrom, ki je bil na voljo,” je o tem, kako je prišlo do gospodarskega razcveta v Vipavski dolini, povedal Marko Rondič, direktor obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina.

Ajdovski župan Tadej Beočanin je zasluge za to pripisal izjemnim posameznikom in okolju. K temu je prispevala tudi občina, kjer so že pred leti dodatno okrepili paket ukrepov in spodbud za gospodarstvo. Občina kar četrtino prostega dela sredstev proračuna, približno tri milijone evrov, namenja za gospodarstvo. Največ tega denarja je šlo za odkupe zemljišč in komunalno opremljanje con, za kar so pridobili tudi evropski denar.

Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo

“Tukaj je lepo, verjetno pa se strinjamo, da obstaja še potencial, ki ga velja izkoristiti.”

Pritegniti obiskovalce in razviti nove panoge

Župan Občine Vipava Goran Kodelja, ki ima dolgoletne izkušnje v gospodarstvu, verjame, da lahko na občini dosežejo zastavljene cilje. Med njimi sta glavna dvig kakovosti življenja občanov in narediti občino še bolj zanimivo za obiskovalce. Pri tem je precejšna zagata dejstvo, da Vipava ne premore hotela. Interes investitorjev za to obstaja, pravih infrastrukturnih pogojev za to pa trenutno ni.

“Glavna usmeritev občine ob razvoju tradicionalnih panog so nove panoge, predvsem informacijska tehnologija in storitvene dejavnosti. To nam še manjka, če želimo čim bolj urbano mesta ob ohranjanju kakovosti življenja na podeželju,” je povedal Beočanin o tem, kako naprej. Kot enega glavnih korakov v tej smeri je omenil tudi povečanje števila stanovanj v mestu. Že za letos je napovedal nekaj novih gradbišč večstanovanjskih stavb v mestu.

1000 prebivalcev bi Ajdovščina lahko pridobila z načrtovanimi stanovanjskimi gradnjami

Z načrtovanimi stanovanjskimi gradnjami bi lahko število prebivalcev naraslo za tisoč. Večina bi se jih lahko v Ajdovščino priselila iz drugih slovenskih občin in iz prostora čez mejo, saj se danes marsikdo vozi na delo v Ajdovščino.

Gospodarstvo ni dovolj za prijetno življenje

“Gospodarstvo se dobro razvija, primanjkuje pa stanovanj, športne in druge infrastrukture, ki bi Ajdovščino naredilo še bolj prijetno za življenje in s tem tu ohranjalo mlade,” se je strinjal tudi Rondič.

Marko Rondič, direktor obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina

“Gospodarstvo se dobro razvija, primanjkuje pa stanovanj, športne in druge infrastrukture, ki bi Ajdovščino naredilo še bolj prijetno za življenje in s tem tu ohranjalo mlade.”

Kodelja je pojasnil, da se v Vipavi končuje prenova športnih igrišč ob vojašnici. S tem bodo pridobili najbolj urejen športni park na prostem med Novo Gorico in Ljubljano. Opozoril je tudi na možnosti za adrenalinske športe, kot so plezanje, jadralno padalstvo in gorsko kolesarstvo.

“Tukaj je lepo, verjetno pa se strinjamo, da obstaja še potencial, ki ga velja izkoristiti,” je povedala državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar.

V okviru foruma so orisali tudi zgodbe uspešnih lokalnih podjetnikov. Matjaž Zgonik je predstavil ekipo Winestronaut, ki povezuje vinarje v dolini in spodbuja butični turizem, Regina Podberšič in Kristjan Bajc svojo poslovno idejo konzerviranega zraka iz čebeljih panjev Api Regina, Andrej Peršolja in Marko Fornazarič pa ustvarjanje navidezne resničnosti v okviru podjetja Creative Solutions.

O tem, kako iz Vipavske doline prodreti v svet, sta svoje izkušnje predstavila še direktor podjetja Incom Boštjan Jerončič in predsednik Mlinotestove uprave Danilo Kobal.


Najbolj brano