Vipava hoče povrnitev vložka v obnovo gradu Lože

Koliko je bil ob podržavljenju leta 1945 vreden grad Lože, naj bi sodni cenilec sporočil v prihodnjih dneh. Proces vračanja premoženja Mayerjevim pa, kot kaže, še zdaleč ne bo enostaven niti hiter, tudi zaradi spora med Občino Vipava in bivšim najemnikom gradu.

Miha Jemec (na sliki levo), vnuk Evgena Mayerja, ob obisku gradu Lože aprila lani Foto: Tina Kodre
Miha Jemec (na sliki levo), vnuk Evgena Mayerja, ob obisku gradu Lože aprila lani Foto: Tina Kodre

LOŽE>“Sodišče je maja lani s sklepom določilo cenilca in izvedenca gradbene stroke zaradi ugotovitve vrednosti nepremičnine po stanju ob podržavljenju. Izvedenec pa žal, zaradi oviranja sedanjega upravljavca nepremičnine, ogleda ni mogel opraviti vse do konca oktobra lani,” pojasnjuje SamoTurel, pooblaščenec za odnose z mediji na novogoriškem sodišču. Od razsodbe vrhovnega sodišča pred več kot letom dni, da se grad Lože s pripadajočimi zemljišči vrne družini Mayer, se zadeva praktično ni premaknila naprej.

Kdo menja ključavnice?

Ključi loškega gradu so še vedno v rokah vipavske občine, ki je do nedavnega kot solastnica imela grad v posesti. “Ko smo hoteli sodnemu cenilcu odpreti, smo ugotovili, da je nekdo zamenjal ključavnico. Potem smo smo jo zamenjali še mi, tako da so pristojni lahko opravili potrebne oglede,” je za PN povedal vipavski župan Ivan Princes. Občina je še vedno v sporu z nekdanjim najemnikom, ki so mu aprila 2009, kljub njegovemu nasprotovanju in nestrinjanju, odpovedali najemno pogodbo.

Ajdovsko sodišče naj bi sodnega izvedenca kar petkrat pisno pozvalo, da bi pospešil izdelavo cenitve. “Večkrat ga je sodišče pozvalo tudi ustno. Po zadnjih informacijah in obljubah, bo sodišče prejelo mnenje v tednu po 16. maju. Potem bo nadaljevalo postopek,” je napovedal Turel.

Prazen grad je prepuščen zobu časa. Pred osmimi leti je vipavska občina s finančno pomočjo ministrstva za kulturo sicer grad očistila, obnovili so streho ter vgradili nova okna in vrata. “Ne vem, kdo, ali domačini ali tujci, je pokradel bakrene cevi. Pod teraso so odvržene pločevinke od piva in rabljene inekcijske igle,” je razočaran Princes. Ob tem ne skriva, da bo občina zahtevala vložek nazaj. Do dokončne odločitve vrhovnega sodišča je nasprotovala vrnitvi gradu Mayerjevim.

Poleg vipavske občine so vrnitvi premoženja nasprotovali še posestniki, Kmetijstvo Vipava, Agroind Vipava 1894, Kmetijska zadruga Vipava, Občina Ajdovščina ter sklad kmetijskih zemljišč in gozdov. Pred letom dni so se z Mayerjevimi srečali pred ajdovskim sodiščem, da bi našli dogovor. Zato je sodišče imenovalo sodnega izvedenca in cenilca. Kmetijska zemljišča, ki so predmet vrnitve, so danes skoraj vsa v lasti države. Ker nekaterih ne bo mogoče vrniti v naravi, bodo Mayerjevim izplačali odškodnino.

Igre pristojnosti zavlekle postopek

Hčerki zadnjega lastnika loškega posestva, Evgena Mayerja, sta svojo pravico dokazovali kar osemnajst let. Reševanje primera je bilo od vsega začetka precej neobičajno za denacionalizacijski postopek.

Tovrstne zadeve rešujejo upravne enote. V primeru gradu Lože pa je ajdovska upravna enota svojo pristojnost za odločanje o predlogu odklonila in zadevo odstopila tamkajšnjemu okrajnemu sodišču. Zahteva sester Mayer je bila leta 2001 zavrnjena. Po oceni sodišča jima ni uspelo dokazati, da so državni organi oziroma predstavniki oblasti uporabili silo ali grožnjo pri odvzemu premoženja. Sklep ajdovskega sodišča je potrdilo višje koprsko sodišče.

Sestri nista odnehali in sta na vrhovno sodišče vložili zahtevo za revizijo, ki je bila uspešna. Vrhovni sodniki so sklep okrajnega in višjega sodišča razveljavili ter ajdovskim sodnikom naložili, da zadevo ponovno presodijo. Ti so si naenkrat premislili in se v istem postopku izrekli za stvarno nepristojne. Koprski sodniki pa se z njimi niso strinjali, zato so jim naložili, da se zahtevek za denacionalizacijo izpelje na ajdovskem sodišču.

TINA KODRE


Najbolj brano