Večji bo in tudi varčnejši

Predvidoma prihodnje leto bodo v vrtcu pri OŠ Kanal odprli gradbišče. Stavbo nameravajo dozidati, da bo ustrezala tehničnim normativom in bo lahko sprejela več otrok, hkrati pa jo bodo naredili energetsko varčno.

Vrtec bo po prenovi lahko sprejel 22 otrok več in bo energetsko varčnejši
Vrtec bo po prenovi lahko sprejel 22 otrok več in bo energetsko varčnejši 

KANAL>> Vrtec v Kanalu bo po na dobrih 800.000 evrov ocenjeni naložbi dobil povsem drugačen videz. Namesto zdajšnjih 641 kvadratnih metrov notranjih uporabnih površin jih bo imel 928, in če zdaj lahko sprejme 102 otroka, jih bo potem najmanj 124. S tem, ko bodo vrtec povečali, bodo tudi zadostili tehničnim normativom.

Za otroke v Kanalu zdaj skrbijo v dveh ločenih stavbah, ki stojita druga ob drugi, potem pa ne bo več tako. Poslopji bodo povezali in tam sezidali osrednji prostor vrtca. Dozidali pa mu bodo še prostora za dodatne dejavnosti, prostora za čajno kuhinjo oziroma za individualno delo, športno igralnico s shrambo za rekvizite, sanitarije za igrišče in shrambo za vzgojne pripomočke. Prostore v notranjosti bodo na novo razporedili in s tem preuredili zbornico ter pisarni za svetovalnega delavca oziroma vodjo vrtca. Vhoda bosta dobila nova nadstreška in enega bodo podaljšali do sosednje osnovne šole. Predvideli so tudi nadstreške pri nekaterih igralnicah in nad peskovniki, tlakovali bodo dostop do vzhodnega vhoda v stavbo, obnovili tlake med šolo in vrtcem.

Hkrati bodo vrtec energetsko “popravili”. Zunanje stene in ostrešje bodo obložili z izolacijo, zamenjali bodo okna in vrata, namestili varčno razsvetljavo in sončne kolektorje za ogrevanje sanitarne vode ter uredili ogrevanje s toplotno črpalko.

Letos naj bi občina izbrala izvajalca del, prihodnje leto pa bi zidali. Dela bodo razporedili tako, da bodo čim manj vplivala na delo v vrtcu. Glavnino gradbenih del v notranjosti, na primer, bodo opravili med počitnicami, in tedaj večnamenski prostor šole preuredili v začasno igralnico. Končno podobo (z opremo in igrali vred) bo vrtec dobil predvidoma februarja 2014.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano