Vas Goče potrebuje razvoj

Občina Vipava je podprla pobudo Krajevne skupnosti Goče za odpravo spomeniške zaščite vasi in pobudo tudi sama uradno naslovila na območno enoto zavoda za varstvo kulturne dediščine. Stroka pa je jasna: razlogov za ukinitev statusa ni.

Bodo Goče naposled “običajna” ali še naprej zaščitena vas
Bodo Goče naposled “običajna” ali še naprej zaščitena vas 

VIPAVA>“Tako kot je zdaj, ne more biti več, saj to ne pelje nikamor.” Tako bi lahko povzeli razpravo vipavskih svetnikov, ko so se pred dnevi spet ukvarjali s pobudo KS Goče za umik vasi izpod spomeniške zaščite. Kljub nekaterim pomislekom, je med svetniki prevladala ocena, da je treba najti možnost, kako se bo naselje razvijalo in ne nazadovalo, na kar opozarjajo krajani. Če ne gre drugače, naj stroka znova prevetri razloge za razglasitev posebnega statusa in morebiti na novo opredeli območje zaščite oziroma izvzame nekatere predele.

Mladi odhajajo

Domačini kot najpomembnejši razlog za predlagani korak navajajo odseljevanje mladih družin iz Goč. “Ko primerjamo razmere za življenje v drugih vaseh in v naši, praktično ne najdemo skupnih točk. Manjka skoraj vse, kar je drugod že samoumevno. Novogradnje niso mogoče, ker ni zazidalnih parcel, saj se ZVKD ne strinja s predlaganimi območji za gradnjo. Prenove obstoječih stavb so približno 20 odstotkov dražje kot v vaseh, kjer se ni treba držati predpisov o zaščiti. Stroške mora plačati investitor. Zaradi zaščite ne moremo graditi igrišča,” bistvo pobude pojasnjuje predsednik sveta KS Goče Simon Žorž.

Stroka: razlogov za ukinitev statusa ni

V svetu so zadovoljni, da njihovo pobudo zdaj uradno podpira tudi občina Vipava. Ta je sicer pred dnevi o zadevi (na predlog občinskega sveta) pridobila mnenje novogoriške območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD). Predstavniki zavoda pojasnjujejo, da v primeru Goč strokovnih razlogov za pripravo akta o prenehanju zaščite ni.

Kot pravijo, so še vedno ohranjene vrednote, zaradi katerih je bilo naselje razglašeno za kulturni spomenik. Če pa bo občina vztrajala, bo ZVKD imenoval skupino najuglednejših strokovnjakov, ki bo Goče na novo ovrednotila kot kulturni spomenik. Njena ocena bo podlaga za nadaljnje ravnanje. Na zavodu hkrati pozivajo občino, da pripravi podrobni prostorski načrt za območje zaščite in konservatorski načrt za prenovo spomenika. Zavod pa bo vzporedno pripravil predlog za spremembo razglasitve Goč.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano