V Vipavi bo tudi spominska soba Leonarda Da Vincija

Vipavski župan Ivan Princes,podžupan Jožko Andlovic in direktorica Zavoda za turizem TRG Vipava Iris Skočaj so se konec tedna v rojstnem kraju Leonarda da Vincija, v Vinciju, udeležili praznovanj ob 499. obletnici njegovega rojstva in z gostitelji nadaljevali aktivnosti v sklopu projekta za razglasitev nove evropske kulturne poti, posvečene geniju, ki je obiskal tudi Vipavo.

Predstavniki Občine Vipava so se v Vinciju udeležili tradicionalnega praznovanja ob rojstnem dnevu Leonarda da Vincija. Foto: Iris Skočaj
Predstavniki Občine Vipava so se v Vinciju udeležili tradicionalnega praznovanja ob rojstnem dnevu Leonarda da Vincija. Foto: Iris Skočaj

VINCI, VIPAVA > Občina Vinci, kjer se je Leonardo da Vinci rodil, Občina Vipava, kjer je leta 1500 preučeval reko Vipavo in njene izvire ter naredil projekt obrambe pred invazijo Turkov v Benečijo, in Občina Ambois, kjer je umrl, z različnimi aktivnostmi nadgrajujejo projekt za razglasitev nove evropske kulturne poti, ki bo povezovala kraje, kjer je da Vinci živel in delal. Uradno prijavo nameravajo na Evropsko komisijo oddati jeseni, sodelovanje med ustanovnimi članicami pa že kaže prve rezultate. Vipavski župan Ivan Princes, podžupan Jožko Andlovic in direktorica Zavoda za turizem TRG Vipava Iris Skočaj so se konec tedna v rojstnem kraju velikega uma udeležili praznovanj ob 499. obletnici njegovega rojstva in ob tej priložnosti s predstavniki odbora Poti Leonardo da Vinci, zgodovinsko-znanstvenega odbora tega projekta ter z Društvom Pro loco Vinci načrtovali prihodnje aktivnosti ter nove priložnosti sodelovanja med društvi, šolami in drugimi institucijami. Vipavci so se udeležili tudi tradicionalne prireditve Lettura Vinciana, sprejela pa sta jih tudi župan Občine Vinci Giuseppe Torchia in svetovalec za kulturo in turizem Paolo Santini.

Kot je poudaril vipavski podžupan Jožko Andlovic, projekt ponuja priložnost za sodelovanje na različnih področjih. Vipavski zavod za turizem je v sodelovanju z OŠ Draga Bajca Vipava za tokratno srečanje pripravil video predstavitev Vipave s čestitko ob rojstnem dnevu, poleti želijo v Lanthierijevem dvorcu odpreti razstavo o Leonardu da Vinciju in predstaviti umetniška dela leonardista Alberta Marconcinija. Predvidoma konec leta pa naj bi v središču Vipave začeli prenavljati stavbo, kjer delujeta TRG Vipava in TIC Vipava in kjer bo v prihodnje tudi spominska soba Da Vincija.


Najbolj brano