V središču je zdaj znanost

Novogoriška e-hiša se je z obrobja preselila v središče mesta, na Bevkov trg. V njej je na ogled 30 poskusov, katerih skupni cilj je širši javnosti omogočiti stik z znanostjo na prijeten in zabaven način.

Otvoritvena slovesnost je bila v znamenju pokajočih, kadečih se, svetlobnih in gorečih poskusov Foto: Nace Novak
Otvoritvena slovesnost je bila v znamenju pokajočih, kadečih se, svetlobnih in gorečih poskusov Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > V prostore nekdanjega Avdio video centra, kjer sta bila dolga leta doma glasba in film, se je preselila znanost. Ena pomembnejših vlog e-hiše, novogoriške hiše poskusov, kjer je trenutno na ogled trideset eksperimentov, je popularizacija znanosti. E-hišnici, ki sta za eksperimente skrbeli že na dvorišču Kulturnega centra Mostovna, bosta ob pomoči študentov Univerze v Novi Gorici poskuse vsako četrtletje dopolnjevali z novimi, tako da bodo za obiskovalce vedno zanimivi.

Včeraj sta sporazum o sodelovanju podpisala rektor Univerze v Novi Gorici Danilo Zavrtanik in direktorica MC Lara Brun. “Na dolgi rok ima lahko tudi univerza od tega korist. Bolj kot finančna je pomembna naša strokovna in tehnična pomoč,” je dejal Zavrtanik. Kot je dodal, e-hiša omogoča stik z znanostjo na bolj prijeten in zabaven način in pri ljudeh zbuja občutek, da je nekaj, kar lahko vsak razume. Sodelovali bodo pri predstavitvah eksperimentov, organizaciji naravoslovnih in tehniških taborov ter poletnih šol, promociji znanosti, tehnike in raziskovalnega dela ...

Že otvoritveni večer je bil predsinočnjim nekaj posebnega, za kar sta poskrbela “nora znanstvenika” Kristjan in Matic z Inštituta Jožef Stefan, ki sta pričarala nekaj glasnih, kadečih se, gorečih svetlobnih poskusov, ki so pritegnili vse prisotne. Nič manj zanimanja za poskuse ni bilo v notranjosti prostorov, kjer je mogoče skrivnosti vsakdanjih pojavov odkrivati v kleti in v pritličju, v prvem nadstropju pa bodo delavnice, razstave, predstavitve in podobno.

“Ponudbo ves čas širimo z novimi delavnicami in eksperimentalnicami. Tudi tukaj bomo izvajali tečaje robotike. Po novem prirejamo tudi rojstnodnevne zabave s poskusi. Neprestano iščemo nove ideje in izzive,” je povedala e-hišnica Andreja in poudarila, da bo e-hiša odprta tudi med zimskimi počitnicami.

Novogoriška e-hiša, ki jo je leta 2008 zasnoval in finančno podprl novogoriški podjetnik Luka Manojlović, deluje od lanskega oktobra pod okriljem Mladinskega centra (MC) Nova Gorica in ob podpori občine, ki je omogočila selitev v nove prostore. Podpirajo jo tudi nekatera domača visokotehnološka podjetja. S selitvijo v središče mesta bodo skušali privabiti tudi tuje obiskovalce, zato že pripravljajo zloženke v italijanskem in angleškem jeziku. Jezik znanosti je konec koncev univerzalni jezik, predvsem onkraj meje pa v bližini ni podobne ponudbe.

NACE NOVAK


Najbolj brano