V Novi Gorici s kolesom zdaj tudi po špežo ali v dvoje

26 navadnim in 11 električnim kolesom, ki so v sistemu Go2Go od maja 2021 že na voljo za izposojo v Novi Gorici in okolici, se je včeraj pridružilo še 30 električnih in 22 navadnih koles ter tandem in tovorno kolo na 13 novih postajališčih.

V mestu in primestju je zdaj na voljo že 91 koles za izposojo v 
sistemu Go2Go. Foto: Alenka Tratnik
V mestu in primestju je zdaj na voljo že 91 koles za izposojo v sistemu Go2Go. Foto: Alenka Tratnik

NOVA GORICA > Nova postajališča je občina postavila na lokacijah, kjer je večje število ljudi, denimo v Cankarjevem naselju, ob šolskih centrih, športnem parku, pred Supernovo, Merkurjem, pred železniško postajo. Dodajali so jih še v Kromberku. Solkanu in Rožni Dolini ter na Pristavi, mrežo bodo širili tudi v sosednji Gorici. Ponekod dopolnjujejo obstoječo ponudbo javnega prevoza, saj gosta mreža postajališč uporabnikom omogoča lažje prehajanje iz avtomobilov na bolj trajnostni način premikanja po mestu. Postajališča so sicer postavili že septembra, a so kolesa kar nekaj časa čakala v skladišču, saj so se morali dogovoriti o postajališču na železniški postaji. Med kolesi sta zanimivost tandem in tovorno kolo, ki so ju predstavili že lani, slednjega predvsem kot alternativo za odhod v trgovino po malo večjo “špežo” ali za prevoz težjih torb ali paketov.

Uporabniki so storitev dobro sprejeli, opažajo v Nomagu. “Imamo več kot 2000 aktivnih uporabnikov, v zadnjem letu je številka poskočila. Kaže se tudi zelo dober vzorec poti zjutraj in popoldne v prometnih konicah. To je dobra alternativa, saj pomeni, da gredo ljudje na delo raje s kolesom kot z avtom,” je pojasnil vodja razvoja mikromobilnosti pri Nomagu Peter Žnidaršič. Po besedah izvršnega direktorja za storitve mobilnosti in turizem Marjana Beltrama se Nova Gorica s tem pridružuje drugim sistemom, kjer je navadno ali električno kolo dopolnilo javnemu potniškemu prometu in dober nadomestek osebnemu vozilu. Da bodo ljudje odslej za krajše razdalje še raje sedli na kolo, je prepričan tudi župan Samo Turel. AT, mm


Najbolj brano