Boj med tremi mesti, zmagala bo Slovenija

Evropska prestolnica kulture (EPK) 2025 je za Slovenijo pomemben projekt in odlična priložnost, je predstavnikom mest, ki se potegujejo za naziv, in predstavnikom nevladnih organizacij (NVO) zagotovil novi minister za kulturo Dejan Prešiček ob svojem prvem obisku na Primorskem.

Namen konference je bil predstaviti možnosti za vključitev NVO v 
projekt kulturne prestolnice. Foto: Mateja Pelikan
Namen konference je bil predstaviti možnosti za vključitev NVO v projekt kulturne prestolnice. Foto: Mateja Pelikan

NOVA GORICA > Namen konference je bil predstaviti možnosti za vključitev NVO v projekt kulturne prestolnice. Pred predstavniki društev, zavodov in samostojnimi ustvarjalci iz vse države so o dosedanjih izkušnjah v dialogu z Jurijem Krpanom iz galerije Kapelica govorili gostje iz Maribora, ki je bil edina dosedanja slovenska prestolnica, in z Reke, ki bo naziv nosila leta 2020.

Nacionalni projekt

Slovenija bo ponovno dobila evropsko prestolnico kulture leta 2025. Za naziv se v tem trenutku potegujejo Nova Gorica, Lendava in Ljubljana. Po objavi javnega poziva k vlaganju kandidatur, ki naj bi se zgodila kmalu, se bo morda prijavilo še kakšno mesto. “EPK ni tekmovanje za miss universe, kjer šteje lepota. Šteje program. Seveda vsi svoje programske vsebine še držimo nekoliko zase. Ampak upam, da se bo opogumilo še kakšno mesto,” razmišlja predstavnica občine Ljubljana Mateja Demšič, ki opozarja, da je priprava kandidature odlična priložnost za lokalne skupnosti, da prevetrijo svoje kulturne strategije. Ter kulturi vrnejo pozitivno vlogo v javnem prostoru.

“Vsi se bomo nekaj naučili, najboljši bo zmagal. V vsakem primeru pa bo zmagala Slovenija, ki bo eno leto deležna pozornosti celotne unije,” meni predstavnik občine Lendava Dejan Süč. Podobno razmišljajo tudi v Novi Gorici. “Vsa tri mesta si moramo čestitati za pogum in vsa tri enako močno verjamemo v svojo kandidaturo,” je poudarila podžupanja Ana Zavrtanik Ugrin. Vodja kandidature Neda Rusjan Bric pa opozarja: “EPK je vsekakor slovenska zgodba. Ampak to pomeni, da mora država ponuditi trdno oporo. Žalostno je, da nacionalni program kulture do leta 2025 EPK sploh ne omenja.”

Koliko debela bo denarnica?

Minister za kulturo Dejan Prešiček, ki ga je ob prihodu sprejel novogoriški župan Matej Arčon, se strinja, da je EPK za državo velik izziv: “Na ministrstvu za kulturo se tega zavedamo, pomembno je, da se tega zave tudi vlada ter da jasna zagotovila.”

Za vsa tri prijavljena mesta je največja uganka denar. Vsa postopoma dvigajo sredstva za programe in projekte v kulturi in bodo to počela še naprej, seveda, če bo takšna politična volja oblasti, ki bodo vodenje prevzele po volitvah konec leta. Mesto, ki bo dobilo naziv, si lahko prek različnih razpisov nekaj denarja obeta od EU, a potrebuje tudi finančno podporo države. Minister je obljubil trud, a v isti sapi priznal: “Samo letos nam manjka tri milijone evrov, da bi lahko opravili nujne naloge.”

Kultura ni strošek, temveč nanjo lahko gledamo kot na gospodarsko dejavnost, meni Rusjan Briceva, kolegi iz prestolnice in Pomurja pa pritrjujejo, da je EPK predvsem razvojna priložnost. “Prav bi bilo, da bi tudi na državni ravni to videli kot medresorski projekt ter o njem razmišljali z vidika infrastrukture, turizma, gospodarstva,” je pritegnil minister Prešiček. Ter zaključil: “Kmalu se bo izkazalo, ali bo kultura dobila nazaj mesto, ki ga je v naši družbi že imela. Če ga ne bo, potem lahko, oprostite za pretiravanje, ministrstvo tudi zapremo.”


Najbolj brano