Ilijaš v Novi Gorici: “Za vsako novo neumnost naj država ukine dve stari”

“Naš vladni sistem kaže, da ni sposoben dobro voditi države, ne glede na to, kdo je na oblasti,” je med obiskom Kluba slovenskih podjetnikov v goriški regiji povedal njegov predsednik Joc Pečečnik. Na srečanju so govorili o tem, kako doseči, da bi bilo regijsko gospodarsko še bolj uspešno in da bi imele lokalne skupnosti več pristojnosti pri razvoju.

Zbrano množico je nagovoril predsednik Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik. Foto: Nace Novak
Zbrano množico je nagovoril predsednik Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > Joc Pečečnik je z vidika gospodarstva izpostavil, da smo nekonkurenčni, da ne moremo pritegniti strokovnjakov, zato v Klubu slovenskih podjetnikov (SBC) od države pričakujejo vzpostavitev takih pogojev, da bodo lahko konkurenčni. Po ocenah SBC, ki ima približno 500 članov, bi morala imeti mlada družina z dvema otrokoma za normalno življenje na mesec na voljo 4000 evrov, realna slika pa je pri večini Slovencev precej drugačna.

Pečečnik je bil kritičen tudi do visokih davkov. Med drugim je izpostavil, da bi morala država bolj gledati na to, kam usmerja pobrani denar. Kot primer je navedel tudi, da je bruto izplačilo za 10.000 evrov neto plače na Hrvaškem 16.000 evrov, pri nas pa 27.000 evrov. To pomeni, da lahko podjetnik za enak denar na Hrvaškem zaposli tri, pri nas pa dva strokovnjaka.

Več pristojnosti na lokalno raven

“Naš namen je skupaj izvajati pritisk na državo in odločevalce. Cilj je, da bi na ravni lokalne skupnosti upravljali z več denarja kot zdaj, pa tudi decentralizacija,“ je še pojasnil Pečečnik in dodal, da je delovanje kluba nepolitično, zanimajo pa jih rešitve, ki bi omogočale boljše razmere za razvoj gospodarstva in podjetništva.

Na okrogli mizi na to temo so sodelovali tudi novogoriški, ajdovski in renški župan Samo Turel, Tadej Beočanin in Tarik Žigon. Poleg njih pa še člana SBC iz lokalnega okolja, Tomi Ilijaš iz podjetja Arctur in Marino Furlan iz družbe Intra Lighting. “Učinkovite nas dela to, da smo z roko v roki s podjetniki načrtovali razvoj,” je zgodbo uspešnega ajdovskega preporoda predstavil Beočanin. Kot veliko coklo razvoja v Novi Gorici je Ilijaš omenil pomanjkanje prostora za podjetnike in za bivanje, glede visokoizobraženih strokovnjaki, ki jih potrebujejo, pa, da je utopično, da jih bo okolje uspelo pridobiti drugje. Treba jih je treba vzgojiti doma, pri čemer je pomembno tudi sodelovanje občine s šolskim sistemom.

“Za uspeh imamo tu vse danosti”

Da je podjetništvo vedno vezano na prostor in nima časa čakati na prostorske načrte, je izpostavil Furlan in dodal, da Slovenci pogosto škodujemo samim sebi in da je čas, da to spremenimo.

“Nova Gorica in Gorica z okoliškimi kraji predstavljata tretje največje mesto v Sloveniji ali Furlaniji,“ je še poudaril. Dodal je, da si je treba zastaviti cilj, kako postati uspešni in privabiti sem več ljudi, za kar imamo na tem območju prav vse za to potrebne danosti.

“Državo prosim, da za vsako novo neumnost, ki si jo izmisli, izbriše dve stari,” je povedal Ilijaš in dodal, da so ves čas priča novim in novim birokratskim obremenitvam. Zagotovil je tudi, da pred 32 leti ne bi ustanovil podjetja, če bi veljali taki pogoji kot danes.

Ob zaključku razprave so se govorniki strinjali, da sta za uspeh ključna sodelovanje in povezovanje in da bi bila dobra rešitev za več “škarij in platna” na lokalni ravni ustanovitev regij. A le, če bi te prevzele nekatere državne pristojnosti in jih pohitrile, ne pa, da bi bile le še ena stopnja zatikanja in birokracije vmes.


Najbolj brano