(FOTO, VIDEO) Golob: “Pomembno je, da zdaj na Kras ne pozabimo”

Več kot 200 prostovoljcev iz vse Slovenije je na območju nad Renčami, ki ga je prizadel lanski katastrofalen požar, v soboto posadilo 900 sadik hrasta in posejalo 24 kilogramov semen avtohtonih listavcev. Akcije se je udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob, ki je pohvalil take pobude, saj lahko, kot pravi, vsakdo prispeva k obnovi Krasa.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

RENČE > “V lanskem letu je bila situacija na Krasu res napeta, grozna, vseeno smo požar skupaj s požrtvovalni gasilci uspeli obvladati. Pomembno pa je, da na Kras zdaj ne pozabimo. Na eni strani tako, da bomo preprečevali požare, zato gremo tudi v nakup tehnike in letal za gašenje, na drugi pa tako, da na terenu Kras obudimo,” je poudaril premier Robert Golob, ki se je na pogorišče nad Renčami pripeljal s Tino Gaber. Tudi ona se je preizkusila kot pogozdovalka. Kako se pravilno posadi drevesce, ji je razložil kar direktor Zavoda za gozdove Slovenije Gregor Danev.

Nad Renčami 900 novih dreves

Na sobotni že četrti vseslovenski prostovoljski akciji Pomladimo gozdove, ki jo organizira družba Slovenski državni gozdovi (SiDG), so prostovoljci posadili 6000 mladih dreves na petih lokacijah po Sloveniji. Krampe so vihteli na Kočevskem v bližini vasi Polom, nad Lovrencem na Pohorju, v Smrečju pri Bohorju, v Mošah pri Medvodah in v bližini Renč na Goriškem Krasu, kjer je več kot 200 prostovoljcev iz vse Slovenije posadilo 900 mladih hrastov in posejalo še 24 kilogramov semen avtohtonih listavcev.

“Tukaj smo v središču Goriškega Krasa, ki ga je prizadel močan požar in obnova gozda je izredno pomembna. Precej se bo sicer obnovilo po naravni poti, kjer ne bo šlo, pa moramo pomagati z umetno obnovo. In zato smo danes tukaj, današnji dan ima predvsem simbolni pomen,” je poudaril direktor SiDG Marko Matjašič.

Doslej so obnovili 50 hektarov pogorišča

Doslej so z akcijami obnovili približno 50 hektarov v požaru prizadetega gozda na Krasu, s sajenjem semen listavcev gozdove obnavljajo tudi zasebni lastniki v Občini Miren-Kostanjevica, je pojasnil Gregor Danev iz zavoda za gozdove. Do poletja naj bi obnovili 120 hektarov gozda, z akcijami naj bi nato nadaljevali jeseni. Skupno naj bi obnovili približno 1000 hektarov, od tega večji del letos in v prihodnjem letu, po naravni poti pa naj bi se obnovilo približno 2000 hektarov. Sadike in semena so doslej nabavljali z donatorskim denarjem, zdaj pa pričakujejo denar iz državnih virov. “Včeraj smo na ministrstvo oddali program vlaganj v gozdove in tam so sredstva nacionalnega proračuna, gozdnega sklada, iz programa razvoja podeželja, seveda so, tako kot v sanacijskem programu, zajeta tudi donacijska sredstva, a zdaj bo večina denarja prihajala iz državnega fonda,” je pojasnil Danev.

Da zaselki ne bodo več ogroženi

Podžupan Občine Renče Vogrsko Andraž Furlan je spomnil, da so bili v lanskem požaru zelo ogroženi zaselki v njihovi občini, ki ležijo pod Krasom. “S presekami se bodo zadeve tudi za naprej dokončno uredile. Ureja se tudi nove poti, ki bodo primerne za gasilska vozila, in obračališča, na državo smo naslovili predlog, da bi se višje proti Krasu uredilo gasilske hidrante,” je še poudaril.

Pogozdovanja nad Renčami se je udeležilo tudi več kot 50 novogoriških skavtov. “Prav je, da vzgajamo otroke, da skrbijo za naravo. Prišli smo, da vidimo, kaj je pustil požar lani poleti, pomagamo in obnovimo, da bo lepše kot prej,” je povedal njihov vodja Miha Torkar.


Najbolj brano