V Ajdovščini ena, dva, tri do domačega krompirja, peteršilja in jajc

Goriška
, posodobljeno:

Pametni hladilnik, kjer lahko kupec prevzame lokalno sadje, zelenjavo in druge pridelke, ki jih je naročil prek spletne aplikacije, je v Ajdovščini začel delovati v začetku julija in čeprav sistem še testirajo, so z odzivom zadovoljni, pravijo na občini. Ajdovce pa je pred dnevi razveselila dodatna ponudba na Ajdovski tržnici, v trgovini, ki jo je odprla Ingrid Bratož s kmetije Bratož iz Sela.

Ajdovci so se pred dnevi na Ajdovski tržnici razveselili nove trgovine Vitaminček, ki ponuja tudi veliko 
lokalno pridelane  zelenjave in sadja.
Ajdovci so se pred dnevi na Ajdovski tržnici razveselili nove trgovine Vitaminček, ki ponuja tudi veliko lokalno pridelane zelenjave in sadja. Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Ajdovska tržnica ena-dva-tri oziroma pametni hladilnik, kjer je mogoče prevzeti kupljeno zelenjavo in sadje lokalnih pridelovalcev in druge lokalne pridelke in izdelke, je še v fazi testiranja in čeprav velja, da se morajo ljudje na vsako novost navaditi, da jo sprejmejo, so na občini s prvim odzivom zadovoljni. “Ljudem je nov sistem prevzemanja sadja, zelenjave in drugih lokalnih izdelkov blizu in se kar odločajo za naročila v pametni hladilnik,” je o izkušnjah povedala Greti Kobal iz oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve na ajdovski občini.

Ponudba se spreminja

Trenutno je v sistem vključenih deset lokalnih ponudnikov. “Vrsta in količina ponudbe se spreminjata oziroma razlikujeta glede na sezono ter ponudbo, ki jo ponuja vsak od njih,” je dodala Greti Kobal. V aktualni ponudbi so por, peteršilj, paprika, čebula, česen, krompir, suhi kakiji, sirarski izdelki ...

Greti Kobal

Občina Ajdovščina

“Trenutno sistem deluje tako, da se za vse nakupe, ki so opravljeni do ponedeljka, dostava v pametni hladilnik izvede v sredo popoldne.”

Kot pravijo na občini, je uporaba sistema Ajdovska tržnica ena-dve-tri enostavna. “Uporabnik prek spletne aplikacije Optifarm pregleda aktualno ponudbo in izbere želene pridelke in izdelke. Trenutno sistem deluje tako, da se za vse nakupe, ki so opravljeni do ponedeljka, dostava v pametni hladilnik izvede v sredo popoldne,” je pojasnila Greti Kobal.

Tak način prevzema je praktičen tudi za ponudnika, se strinja Mitja Ipavec z Ekološke kmetije Ipavec, ki večino naročene zelenjave po Ajdovščini razvozi sam. “Za nas je ta možnost super, ker paket oddamo v hladilnik, kjer ta počaka na naročnika. Tako tudi mi izgubimo manj časa. Sploh poleti je to dobra izbira, saj zaboja z zelenjavo ne moreš puščati pred vrati. Zato velja razmisliti, kako bi ta način prevzema še bolj približali ljudem, da bi ga še v večji meri uporabljali,” je povedal. Paketnik stoji na parkirišču ob nogometnem stadionu, da je v bližini glavnih mestnih ulic in poslovnih con, kjer je večji pretok ljudi. Občina ga je postavila v okviru projekta Prehod na sonaravno oskrbo s hrano, ki ga sofinancirata Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in država v okviru Programa razvoja podeželja in ukrepa Leader.

Tržnica na borjaču ponuja tudi recept in nasvete

Na Ajdovskem pa to ni edina pot med potrošnikom in ponudnikom lokalno pridelane hrane. Občina Ajdovščina je že pred sedmimi leti postavila temelje virtualne tržnice, pred tremi leti pa je z Mestno občino Nova Gorica in ob podpori Občine Renče-Vogrsko in Regijske razvojne agencije Rod Ajdovščina vzpostavila Tržnico na borjaču, ki povezuje kupce in ponudnike lokalno pridelane hrane. Uporabnik pa na Tržnici na borjaču dobi nasvete, recepte, informacije o prevzemnih mestih ter o izobraževanjih, ki jih izvajajo v Učnem centru Brje. Vse to, kot pravijo v RRA ROD, omenjeno spletno tržnico dela drugačno od številnih FB skupin, kjer se prav tako prodaja lokalno pridelana hrana.

Iskali so tudi rešitve, kako bi kupcem čim bolj olajšali prevzem blaga. “Na tržnici Na borjaču lahko kupec neposredno pokliče kmeta, ki mu naročeno blago dostavi na dom, zaboj lahko prevzame na Tržnici Ajdovščina ali na enem od ostalih prevzemnih mest od Vipave do Bovca. Iz domačega naslonjača lahko naroči lokalne pridelke prek spletne platforme Ljubim domače, ki ponuja tudi dostavo na dom. Četrti način pa je prevzem v pametnem hladilniku,” je še dodala Greti Kobal.

Na Ajdovski tržnici nova trgovina z lokalno ponudbo

Poskrbljeno je tudi za tiste, ki prisegajo na klasično tržnico. Prenovljena Ajdovska tržnica z lokalnimi ponudniki je odprta ob četrtkih in sobotah, pred dnevi pa je ob njej vrata odprla trgovina s sadjem in zelenjavo Vitaminček, ki ponuja tudi oljčno olje, kis, sokove, med, mlečne izdelke in na pol zamrznjene jedi. Njena lastnica je Ingrid Bratož s Kmetije Bratož iz Sela. Na kmetiji pridelujejo več vrst zelenjave, krompir, jabolka in hruške, poznani so tudi kot vinarji. Ingrid in Kristjan Bratož sta pridelke z domače kmetije zadnja leta prodajala na Ajdovski tržnici, v trgovini sta ponudbo razširila s pridelki in izdelki drugih lokalnih pridelovalcev, pa tudi kmetij iz drugih slovenskih krajev. “V trgovini smo želeli ponuditi čim več lokalno in tudi ekološko pridelane hrane poznanih pridelovalcev iz Slovenije, ki zagotavljajo ustrezno kakovost pridelkov in izdelkov. Nekaj sezonske zelenjave in sadja, ki pri nas trenutno ne uspeva, je tudi iz tujine,” je povedala lastnica. Z obiskom so zadovoljni, je dodala, zadovoljni so tudi Ajdovci. “Zelo smo veseli, da se je odprla ta trgovina, da imamo v mestu vsak dan na voljo zelenjavo in sadje z naših koncev,” so potrdile stranke.

Od julija je v Ajdovščini za prevzem lokalno pridelane hrane na 
voljo tudi  pametni hladilnik.
Od julija je v Ajdovščini za prevzem lokalno pridelane hrane na voljo tudi pametni hladilnik. Alenka Tratnik