Upravljalec in lastnica obljubljata, da bo bolnica Franja obnovljena

Prihod v delno podrto, v celoti pa trohnečo partizansko bolnico Franja v luči vrednot, ki jih simbolizira, para srce. Upravljalec, Mestni muzej Idrija, je vanjo povabil ob 80. obletnici sprejema prvega ranjenca 23. decembra leta 1943. Skupaj z lastnico Občino Cerkno je obljubil prizadevanja za ponovno odprtje pomnika ob 80. obletnici osvoboditve leta 2025.

Milojka Magajne (pred novinarji), vodja cerkljanskega oddelka 
Mestnega Muzeja Idrija, je prepričana, da bo Slovenija zmogla 
tretjo obnovo pomnika humanosti, kot so jo prej nič kolikokrat 
franjevci sami. Foto: Saša Dragoš
Milojka Magajne (pred novinarji), vodja cerkljanskega oddelka Mestnega Muzeja Idrija, je prepričana, da bo Slovenija zmogla tretjo obnovo pomnika humanosti, kot so jo prej nič kolikokrat franjevci sami. Foto: Saša Dragoš

NOVAKI > Direktor Mestnega muzeja Idrija dr. Miha Kosmač, vodja cerkljanskega oddelka Milojka Magajne in župan občine Cerkno Gašper Uršič so v ponedeljek predstavnike medijev prvič po dveh julijskih ujmah lahko povabili v porušeno partizansko bolnico Franja. Minuli teden je bilo namreč končano odstranjevanje v vetrolomu podrtega drevja na dostopne poti, v soboto pa bo minilo 80 let od sprejema prvega ranjenca v bolnico. Na 14 barakah je več škode naredil razbesneli potok Čerinščica. Kljub nespodbudnemu pogledu na podrte in v blato zajete barake, je obljuba, da bo pomnik obnovljen, iskrena. Soglašali so, da se ta ne bo zgodila, če okolje v soteski Pasice ne bo sanirano za popolno varnost spomenika.

Nič brez upravljalskega načrta in zavarovanja zaledja

Krivda za polne pregrade na hudourniku Čerinščica, ki je zato že drugič v tem tisočletju porušil bolnico Franja, je v njegovem neupravljanju oziroma vzdrževanju. “Upravljalskega načrta ni in hudournik je nikogaršnje območje. Ne želim se ozirati v preteklost in iskati krivcev za to. Mi smo po ujmah pregrade očistili. Naša prvenstvena naloga je, da zavarujemo hudournik in plaz, ki je sprožen v zaledju bolnice. Za pripravo upravljalskega načrta imamo oblikovano delovno skupino,” je povedal župan Uršič. Direktor Mestnega muzeja dr. Miha Kosmač je to potrdil in prikimal tudi vprašanju, ali Občina kot lastnica in Muzej kot upravljalec spomenika končno sodelujeta v prid kakovostnemu načrtu zavarovanja okolja in obnove Franje.

dr. Miha Kosmač

direktor Mestnega muzeja Idrija

“Realen datum ponovnega odprtja spomenika je leto 2025, ko bomo obeležili 80. obletnico konca druge svetovne vojne.”

Vtis, da se po juliju vse skupaj pomika prepočasi in pod težo mnenj, da Franje ne gre več obnavljati, so skupaj z vodjo cerkljanskega oddelka muzeja Milojko Magajne, zavrnili. “Franja je bila prvič porušena pod snežnim plazom leto 1952, potem pod kameninskim podorom leta 1959, a so jo franjevci sami vedno obnovili. To bomo, sedaj zmogli tudi mi,” je prepričana.

Obisk Cerknega upada, visoka škoda za Muzej

Ob negativnih mnenjih so glasna tudi sporočila tistih, ki menijo, da spomenika humanosti Slovenija nikoli ni potrebovala bolj kot v sedanjem ponorelem svetu. Z njo tudi Evropa, katere zaščitni znak nosi. Čeprav je bila poškodovana kulturna dediščina zadnji hip uvrščena v krovni zakon o obnovi po vodni ujmi, si ob evropskem lahko obeta tudi državni denar za obnovo.

Gašper Uršič

župan Občine Cerkno

“Obisk Cerkljanske upada. To je dodaten razlog, da pohitimo z obnovo.”

“Ministrstvo za kulturo nikoli ni prelomilo takoj po ujmi dane obljube za obnovo državnega spomenika vrednot. Res pa moramo sedaj narediti vse prav: od zavarovanja okolja v luči podnebnih sprememb do strokovno zasnovane obnove. Zato je oblikovana tudi druga komisija na državni ravni. V podporo potekajo posvetovanja s strokovnjaki na več ravneh. Realen datum ponovnega odprtja spomenika je leto 2025, ko bomo obeležili 80. obletnico konca druge svetovne vojne,” je optimističen dr. Kosmač.

Ker pot do obnove vodi skozi strokovno odločanje, pripravo ocene ogroženosti, sanacijskega načrta in projekta, o denarju, ki bo potreben za vse, še ni mogoče govoriti. “Obisk Cerkljanske upada. To je dodaten razlog, da pohitimo z obnovo,” je dodal župan Uršič.

Franja je daleč najbolje obiskan spominski objekt muzeja. Letos bo izgubil 65.000, prihodnje leto pa 120.000 tisoč evrov prihodkov od vstopnin.


Komentar novinarja

Saša Dragoš

Do vrednot samo s sodelovanjem!

Blebetanja, da za obnovo spomenika humanosti - porušene partizanske bolnice Franja v soteski Pasice nima smisla trošiti denarja, puščamo ob strani. Med sedanjo zgodovinsko najhujšo humanitarno grozljivko na svetu so sprevržena. V Franji so vešči ljudje vrednot, med največjim krvavenjem za svobodo na svetu, obvarovali zanjo ranjene. Da je v vodni ujmi poškodovana kulturna dediščina našla pot v zakon o obnovi zadnji hip, o slovenskem duhu ne pove nič dobrega. Da so v zakon težko našli pot, delno ...

Preberi več

Najbolj brano