Tradicija, ki zre v prihodnost

Goriška
, posodobljeno:

Praznik idrijskih žlikrofov je v soboto pred dežjem zavarovala garažna hiša. Ljudje so z množičnim obiskom potrdili, da jih pred kulinarično izkušnjo ne najbolj primeren prostor ne more ustaviti. Organizatorjem iz Mladinskega centra, ki so pripravili odmeven urbani kulinarični dogodek, je znova uspelo povezati tradicijo s prihodnostjo.

Tradicionalnih idrijskih žlikrofov in sodobnih omak je bilo na 
prazniku ogromno, obiskovalcev in jedcev tudi.
Tradicionalnih idrijskih žlikrofov in sodobnih omak je bilo na prazniku ogromno, obiskovalcev in jedcev tudi.Saša Dragoš

IDRIJA > “Pošteno smo si oddahnili, ko nam je Spar za praznik idrijskih žlikrofov odstopil novo garažno hišo. Tu je trenutno okrog tisoč ljudi. Na voljo je bogata ponudba žlikrofov, njihovih sorodnikov in drugih lokalnih jedi,” je bil zadovoljen vodja mladih organizatorjev Tilen Božič. Dodali so značilna vina in piva, vse skupaj stregli v ekološki embalaži in dogodek trajnostno obarvali še z delavnicami.

Žlikrofi so bili tradicionalni, izdelani natančno po pravilniku zaščitnega certifikata zajamčene tradicionalne posebnosti. Letos sta se znanim nosilcem certifikata pridružila dva nova izdelovalca. K ponudbi obiskovalcem so pristopili tudi gostinci, ki se za pridobitev certifikata še niso odločili.

Ponudbo so razlikovale omake. Vseh sedemnajstih ne moremo predstaviti. Le dve za pokušino. “Osnova je krema belega tartufa, dodala sem parmezan in kremo iz buče,” je povedala zmagovalka Masterchefa Sara Rutar. “Pripravili smo dežju primerno, jesensko omako iz kostanja, popečenega na medu s svežim žajbljem,” je omako Gostišča Barbara predstavil Dejan Lidjan. Gostišče je postreglo tudi s čokoladnimi žlikrofi in predstavilo njihovo “poroko” s čipko in embalažo, da bodo lahko lokalni spominek.

V Barbari so skuhali tudi bakalco, divjačinski golaž po 200 let starem receptu. Na tekmovanju sedmih lovskih družin v pripravi te najbolj idrijske priloge k žlikrofom, so prvo lovoriko odnesli lovci iz Mosta na Soči.

Na alpskem otoku pa se je našlo marsikaj iz tradicionalne alpske kuhinje, ki so jo predstavljali Podpeca, Beljak in Tolmeč. Med temi je morda tudi predhodnik idrijskega žlikrofa. “Izvora žlikrofa ne poznamo, a ga raziskujemo. Doslej je veljalo, da so ga v Idrijo zanesle rudarske družine iz Transilvanije. Mi pa smo ugotovili, da so žlikrofi najbolj podobni tirolskim schlipfkrapfen. Še nekaj jedi v alpskem prostoru jim je podobnih. Predstavljamo jih kot bratrance sedaj nesporno idrijskega žlikrofa,” je razložil Drejc Kokošar. Da hrane ne bi metali stran, so predstavili tradicionalne lokalne jedi iz vsemogočih ostankov: peperonato, karaževc, alelujo. “Kuham šaro, jesensko jed iz jabolk in fižola, ki niso dozoreli,” je povedal kanomeljski pisatelj Cveto Svetlik, ki je tokrat poprijel za kuhalnico. Skupaj z Miro Jeram je prispeval recepte babičinih jedi in na delavnici vse skupaj predstavil otrokom. Delavnic je bilo še več, saj je Alpski otok pravzaprav projekt, ki naj bi v alpski prostor vrnil trajnost.

Drejc Kokošar z mladimi raziskuje izvor žlikrofov in doslej so v 
alpskem prostoru našli šest njegovih bratrancev.
Drejc Kokošar z mladimi raziskuje izvor žlikrofov in doslej so v alpskem prostoru našli šest njegovih bratrancev.Saša Dragoš
Pisatelj Cveto Svetlik je na prazniku predstavil preproste lokalne 
babičine jedi za koristno uporabo  ostankov hrane.
Pisatelj Cveto Svetlik je na prazniku predstavil preproste lokalne babičine jedi za koristno uporabo ostankov hrane.Saša Dragoš
Zmagovalka masterchefa Sara Rutar je tradicionalne žlikrofe 
oblila s sodobno omako s kremo belega tartufa v osnovi.
Zmagovalka masterchefa Sara Rutar je tradicionalne žlikrofe oblila s sodobno omako s kremo belega tartufa v osnovi. Saša Dragoš
Letošnja novost so čokoladni žlikrofi gostišča Barbara, ki bodo 
kmalu na voljo tudi v lični embalaži s čipko.
Letošnja novost so čokoladni žlikrofi gostišča Barbara, ki bodo kmalu na voljo tudi v lični embalaži s čipko.Saša Dragoš
Divjačinska bakalca je tradicionalna priloga k žlikrofom. V tekmovanju v njeni pripravi so domačim lovcem lovoriko odnesli 
kolegi iz Mosta na Soči.
Divjačinska bakalca je tradicionalna priloga k žlikrofom. V tekmovanju v njeni pripravi so domačim lovcem lovoriko odnesli kolegi iz Mosta na Soči.Saša Dragoš