Tolmin: Vajeti prevzema Alen Červ

Že v prvem krogu je bil rezultat med Otonom Bratužem in Alenom Červom tesen, v drugem krogu je bil še tesnejši. V občini Tolmin je zmagala želja po spremembah, po mladostni energiji, vplivalo je tudi zaupanje, da bo nov župan znal zagotoviti stanovanja.

Štab Alana Červa Foto: Osebni arhiv
Štab Alana Červa Foto: Osebni arhiv

Izidi 2. kroga volitev

- Alen Červ (SD): 51,51 %

- Oton Bratuž (SDS): 48,49 %

Dramatična volilna tekma

Volilna županska tekma je bila med prekaljenim občinskim svetnikom 53-letnim Otonom Bratužen (SDS) in 32-letnim novincem v lokalni politiki Alenom Červom (SD s podporo Desusa) dramatična in izjemno tesna. Med preštevanjem glasov sta vseskozi drug drugemu dihala za ovratnik. Na koncu je ob 99,38 odstotkih preštetih glasov povedel Červ, ki je dobil 51,64 odstotka glasov, Bratuž je za njim zaostajal z 48,36 odstotki glasov.

Volili za (veliko) spremembo

Volilci so se po štirih mandatih Uroša Brežana, ki je na povabilo predsednika vlade Roberta Goloba spomladi postal minister za okolje in prostor, odločili za spremembe in to velike. Izvoli so mladega, toda prekaljenega fanta, nekdanjega košarkaša, ki je kot svetovalec za stanovanjsko politiko zaposlen na ministrstvu za okolje in prostor. Že pred volitvami je povedal, da se bo v primeru zmage preselil v Posočje. “Veselimo se, da smo prepričali s programom, z jasnimi načrti. V naslednjem mandatu pa bomo z delom in ne besedami poskušali prepričati še vse ostale, ki so bili zdaj v dvomih. Veselim se novega izziva, pri katerem poudarjam sodelovanje z vsemi. Čim prej bom sklical sestanek, da pregledamo prioritete. Glede na predvolilna pogovarjanja res upam na široko povezovanje glede prednostnih ciljev,” je po izvolitvi povedal Červ.

Njegov program, ki je prepričal, temelji na sloganu Posočje, prebudi se. Zdi se, da je morda prepričal tudi z obljubo o sto novih stanovanjih, glede na to, da je na tem področju strokovnjak. Kot pravi, tudi v lokalni politiki ni novinec, saj je bil v povezavi s svojim dosedanjim delom v tesnem kontaktu z občinami. Dober rezultat je dosegel tudi na spomladanskih državnozborskih volitvah. Pravi, da so se okoliščine lepo ujele: “Kot župan SD imam zadostno zaslombo na državni ravni, da bomo naše ideje lahko realizirali. Področja, ki so ključna za razvoj Posočja - gospodarstvo, turizem, regionalni razvoj, kohezija … so vsa v rokah mojih kolegov, ministrov iz vrst SD. Za stanovanja vam obljubim, da bom poskrbel sam.” Červ napoveduje razvojni preboj z metodo dela, velik poudarek namenja črpanju denarja iz različnih virov.

Pričakoval tesen rezultat

Bratuž je pričakoval tesen rezultat: “Volilci so povedali svoje. Sam sem vseskozi nekoliko bolj poudarjal podeželje, ker ocenjujem, da je podhranjeno. Mesto Tolmin je izrazito podprlo protikandidata Červa. Imeli so tudi nekoliko drugačno kampanjo, bolj na osebnem nivoju, jaz sem vabil in kdor je prišel, je prišel. Upam, da bo nov župan, ki sem mu takoj čestital, držal besedo o sodelovanju. Kar mene zadeva, so bili v mojem življenju vzponi in padci, zmage in porazi, z vsem se sprijaznim. To je še ena zgodba. Svet se ne bo podrl, če nismo zmagali, res pa upam na sodelovanje, ki sem ga vseskozi tudi sam izpostavljal.”

Bratuž ostaja svetnik v občinskem svetu, v katerem so se karte zelo premešale, od 22 svetnikov bo 13 novincev, SDS ima tako kot SD pet svetnikov.


Najbolj brano