Tako lep, pa še tako prazen

Eda Center so oktobra resda naselili prvi uporabniki, a je najbolj markantna stavba v mestu še vedno bolj ali manj prazna. Več življenja v njem Euroinvest obljublja v začetku prihodnjega leta. Še najteže bodo zapolnili osem nadstropij poslovnih prostorov, ocenjuje direktor Radoš Pavlovič.

NOVA GORICA>Eda center se je začel “rojevati” februarja 2005, ko je družba Euroinvest od občine odkupila 4000 kvadratnih metrov veliko zemljišče v središču mesta, a je šele letos dobil končno zunanjo podobo. Po prvotnih načrtih naj bi 16-nadstropno in več kot 60 metrov visoko stavbo odprli že leta 2008, a so gradnjo od začetka spremljali časovni zamiki, ki jih je dodatno “oplemenitila” gospodarska kriza.

Euroinvest je v začetku oktobra le dobil dovoljenje za poskusno obratovanje in takoj zatem so se vselili študentje Evropske pravne fakultete, ki uporabljajo najete prostore Visokošolskega in raziskovalnega središča (VIRS) Primorske. V letu 2012 naj bi se jim pridružili študentje nekaterih drugih visokošolskih programov.

Konec oktobra se je v Eda center preselil Center za socialno delo. V pritlični etaži so pred kratkim odprli trgovini z oblačili in darilnim programom. Meščanom in obiskovalcem je, zaenkrat še brezplačno, na voljo tudi podzemna garažna hiša z okrog 350 parkirnimi mesti. A to je za zdaj tudi vse.

Spet se je zamaknilo

Boljšo zasedenost prostorov v Euroinvestu obljubljajo za prihodnje leto. Čeprav so še jeseni napovedovali, da bo otvoritev decembra, se je spet nekoliko zamaknilo. Tokrat pri urejanju notranjosti trgovskega dela. Zato so otvoritev premaknili na konec januarja ali začetek februarja. Do takrat naj bi v pritličju uredili muzej na temo Edvarda Rusjana in odprli kavarno ter knjigarno. Restavracija v prvem nadstropju pa naj bi zaživela marca ali aprila.

“Resda smo pričakovali nekoliko hitrejši odziv najemnikov in kupcev, a glede na čase in krizo je ta zadržanost logična.”

“Resda smo pričakovali nekoliko hitrejši odziv najemnikov in kupcev, a glede na čase in krizo je zadržanost logična,” pravi direktor Euroinvesta Radoš Pavlovič in dodaja, da zanimanje za prostore kljub temu je. Prepričan je tudi, da bo Eda februarja zaživela, in ocenjuje, da bo do konca leta 2012 trgovski del polno zaseden, pisarniški pa 80-odstotno.

Najmanj težav je s stanovanji

“Zdaj smo predali prostore Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Mislim, da se bodo preselili januarja,” pojasnjuje. Z drugimi zainteresiranimi kupci in najemniki se še dogovarjajo, imen pa Pavlovič ne razkriva.

Kot priznava, bo najteže napolniti poslovni del, saj gre za kar osem nadstropij po tisoč kvadratnih metrov. Še vedno pa vztraja, da so prav ti prostori velika priložnost za državno upravo. Ki pa se, za zdaj, tja ne seli. Se bo pa tja v treh mesecih preselil del Euroinvesta.

Najmanj težav pričakujejo s prodajo 40 stanovanj v zgornjih štirih etažah. Za več kot polovico so že sklenili pogodbe, veliko je tudi resnih rezervacij, pravi.

“Prav danes bomo začeli s predajo prvih stanovanj kupcem. Trajala bo kakšnih deset dni, tako da bodo začele kmalu po novem letu v zgornjih nadstropjih Ede počasi svetiti luči,” je v sredo povedal Pavlovič, ki ocenjuje, da bodo v roku dveh mesecev zasedena vsa stanovanja.

NACE NOVAK


Najbolj brano