Strupeni raznozobi grint je bolj razširjen, kot so mislili

Na svetovni dan čebel, 20. maja, so si zaposleni iz Skupine Sparkasse nadeli rokavice in se skupaj z gozdarji sežanske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije lotili puljenja raznozobega grinta.

 Na delovni akciji so očistili dobre štiri hektare veliko območje v okolici 
Pomnika miru na Cerju.
Na delovni akciji so očistili dobre štiri hektare veliko območje v okolici Pomnika miru na Cerju. 

CERJE > To je invazivna tujerodna rastlina, ki je strupena za človeka in živali, saj vsebuje za jetra nevarne pirolizidinske alkaloide. Ob paši čebel strupi prehajajo v med, ob paši živine pa v mleko.

Na delovni akciji so očistili dobre štiri hektare veliko območje v okolici Pomnika miru na Cerju. Strokovnjaki Zavoda za gozdove Slovenije ob tem žal opažajo, da je rastlina bolj razširjena, kot so sprva ocenjevali.

Po zaključku delovne akcije je Skupina Sparkasse fundaciji Vrabček upanja podarila 30.000 evrov za obnovo pogorelega Krasa. "Ko je lanskega julija najhujši požar v zgodovini Slovenije uničil več kot 3.600 hektarjev goriškega in komenskega Krasa ter so v 17-dnevni bitki z ognjem na Krasu kmetje, vinogradniki, oljkarji, sadjarji, gostinski in turistični ponudniki izgubili skoraj vse, smo podprli projekt Zeleno srce Krasa in se s podpisom zaveze o dolgoročnem sodelovanju zavezali k zagonu novega življenja,” so zapisali v Skupini Sparkase. Direktorica Javnega zavoda Miren Kras Ariana Durnik se je udeležencem zahvalila za čistilno akcijo in za donacijo: "Ne ostanemo pogosto brez besed. V soboto ste nas ganili. Z zneskom 30.000 evrov je Banka Sparkasse postala največji donator projekta Skupaj za Kras. Že dolgo pred tem ste nas ganili tudi z vašo srčnostjo in vztrajnostjo pri nameri konkretno pomagati prizadetemu Krasu.”


Najbolj brano