Stotim cepljenje po polovični ceni

Mestna občina bo sofinancirala preventivno cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu. Za ta namen bo rezervirala 3500 evrov, kar bo stotim občanom omogočilo cepljenje po polovični ceni 35 evrov.

Novogoriška občina bo občanom subvencionirala cepljenje proti 
klopnemu meningoencefalitisu. Foto: Leo Caharija
Novogoriška občina bo občanom subvencionirala cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > S toplim pomladnim vremenom se poleg sezone izletov in rekreacije v naravi začenja tudi sezona klopov, ki niso le nadležni, pač pa tudi prenašalci virusov, med drugim tistega, ki povzroča klopni meningoencefalitis (KME). Gre za zelo nevarno bolezen, ki ima lahko trajne posledice ali je v skrajnem primeru lahko celo smrtna. V Sloveniji za to boleznijo letno zboli več kot sto ljudi.

Klopi so posebno množično prisotni tudi v nekaterih predelih novogoriške občine, priljubljenih izletniških in rekreativnih točkah. Bolezen je mogoče popolnoma preprečiti s cepljenjem, a je pri nas trenutno precepljenost pod desetimi odstotki. Strošek cepljenja ni zanemarljiv, saj mora posameznik za dva odmerka odšteti 70 evrov. Mestni svetnik Gabrijel Fišer je zato dal pobudo, da bi občina delno subvencionirala cepljenje proti KME.

Na občini se strinjajo. “Svetniško pobudo smo na oddelku za družbene dejavnosti preučili skupaj z Zdravstvenim domom Osnovno varstvo Nova Gorica (ZD) in se dogovorili, da k subvencioniranju cepljenja proti KME pristopimo. Z ZD bomo sklenili pogodbo, s katero mu bomo v letu 2019 zagotovili sredstva za sofinanciranje nakupa 200 doz cepiva v višini 50 odstotkov cene cepiva. Subvencija prve in druge doze cepiva za občane mestne občine bi znašala 50 odstotkov cene cepiva (17,5 evrov za odmerek), kar pomeni, da bi se lahko v letošnjem letu po subvencionirani ceni cepilo sto občanov, ki bi prejeli prvi in drugi odmerek,” so pojasnili. Občina bo za to namenila 3500 evrov. Subvencionirano cepljenje bo na voljo vsem, ki niso upravičeni do brezplačnega cepljenja v skladu s Splošnim dogovorom ZZZS za pogodbeno leto 2019. “Subvencionirano cepljenje bi bilo občanom na razpolago do porabe sredstev, saj je ta ukrep namenjen predvsem spodbujanju in promociji cepljenja proti KME,” so še dodali na občini.


Najbolj brano