Stanovanja so, zakaj bi jih gradili?

Še deset od 196 prosilcev s prednostne liste novogoriškega stanovanjskega sklada naj bi letos dobilo stanovanja. Toliko jih bo sklad kupil do konca leta. Direktorica Nataša Leban, ki se bo s podjetjema Atlantikum in Krožišče pogajala o gradnji novih stanovanj, je previdna.

Stanovanjski sklad ne bo kupoval le novih, pač pa tudi stara stanovanja po mestu
Stanovanjski sklad ne bo kupoval le novih, pač pa tudi stara stanovanja po mestu  

NOVA GORICA, ISTRA> Stanovanjski sklad Nova Gorica je objavil novi prednostni listi za dodelitev neprofitnih stanovanj. Na listi A jih je 178, na listi B pa 18. Lista je sicer še začasna, saj na mestni občini obravnavajo še nekaj pritožb, a število prosilcev se ne bo spremenilo, pravi direktorica sklada Nataša Leban. Dokončni listi bodo objavili do konca septembra.

Kupovali bodo stara in nova stanovanja

Stanovanjski sklad, ki je letos v Ulici Šantlovih v Novi Gorici zagotovil 46, v Ajdovščini 15, v Vipavi 20 in v Šempasu devet neprofitnih stanovanj in stanovanj za mladce družine, naj bi do konca letošnjega leta dom priskrbel še desetim prosilcem. Nadzorni svet sklada je v torek popoldne potrdil nakup novih stanovanj. “Javno povabilo k ponudbam za prodajo velja za pravne in fizične osebe, kupovali bomo stara in nova stanovanja. Sicer že imamo ponudb za več kot deset stanovanj, a smo se za javno povabilo odločili, da bo postopek čim bolj transparenten,” pojasnjuje Nataša Leban.

Sklad stanovanja kupuje, ker jih letos ne bo gradil ne v Šmihelu ne ob kotalkališču v Novi Gorici. V blagajni pa mu ostaja še okrog pol milijona evrov. “Stanovanja bomo kupovali, če bo cena primerna, o tem se bomo tudi pogajali,” zatrjuje Lebanova in dodaja, da jim gre v tem smislu recesija na roko, saj se “stanovanja da kupiti poceni”.

Zasebnikom bodo postavili ceno

Nadzorni svet se je seznanil tudi s ponudbama za javno-zasebno partnerstvo, ki sta jo dali podjetji Atlantikum in Krožišče. Prvo, v lasti igralničarja Darka Velikonje, bi gradilo devet stanovanj na Ajševici, drugi, v lasti odvetnika Gregorja Veličkova, pa 35 stanovanj v Novi Gorici. Pogajanja se bodo začela v kratkem. “Zaradi razmer na trgu je sicer nekaj skepse. Držali se bomo cen, ki jih je v razpisu objavil republiški sklad,” pojasnjuje Lebanova. To pomeni, da stroški gradnje ne smejo presegati 850 evrov na kvadratni meter, k temu pa je treba prišteti še vrednost zemljišča in stroške. Glede na občutljivost javno zasebnega partnerstva bodo še posebej pazili, da ne bi prišli do kakšne nepravilnosti, zatrjuje in dodaja: “Če se bomo dogovorili, bo pogodbo potrjeval nadzorni svet, ki mora tudi nositi odgovornost.”

Sami še ne bodo gradili

In če pogajanja z zasebnikoma ne bodo uspešna? “Če to odpade in sklad prihodnje leto ne bo gradil, bomo stanovanja kupovali. V Novi Gorici jih je ogromno praznih, lahko jih kupujemo,” pojasnjuje.

Gradnja, še posebno v Novi Gorici, se zdi še najbolj oddaljena. Za območje ob kotalkališču mestni svetniki še ne bodo obravnavali prostorskega načrta. “Zaradi tega sem kar razočarana, saj sem dala pobudo, da bi to obravnavali septembra. To je edino zemljišče, ki ga ima sklad v Novi Gorici. Zemljišča imamo sicer še v Čepovanu in Grgarju, tam nas vabijo, naj pridemo gradit. Tam pa so možnosti omejene na štiri, pet stanovanj, postopki niso kratki, pa tudi prosilci iz mesta se teže odločajo za odhod na podeželje,” pravi Lebanova.

Kavre: v Kopru je 200 prosilcev

V Javnem stanovanjskem skladu Mestne občine Koper razpolagajo s 700 najemnimi neprofitnimi stanovanji. Direktor koprskega občinskega sklada Darko Kavre pojasnjuje, da poleg tega upravljajo še sto stanovanj državnega stanovanjskega sklada, ki pa jih zasedajo občani Kopra.

V prihodnjih letih nameravajo zgraditi dodatna neprofitna stanovanja, vendar Kavre pravi, da lokacij še niso izbrali, saj morajo z MOK uskladiti, katera zemljišča bi bila primerna za naložbo. Natančnega podatka, koliko je prosilcev za neprofitna stanovanja, pa nam sogovornik ni mogel povedati, ker to postane znano šele, ko objavijo razpis. “Ocenjujem pa, da je prosilcev približno 200,” dodaja Kavre.

MITJA MARUSSIG, NR


Najbolj brano