Srčni in predani delajo za dobro otrok

Na OŠ Kozara je bil danes poseben dan, saj so ob dnevu šole slovesno praznovali tudi 60. obletnico vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami na Goriškem. Zadovoljni s prehojeno potjo si na šoli zastavljajo nove izzive. Postati želijo strokovni center za podporo otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami, njihovim družinam in strokovnim delavcem.

Učenci OŠ Kozara so z učiteljicami ob dnevu šole in jubileju  
organizirane vzgoje in izobraževanja otrok s posebnimi potrebami 
na Goriškem pripravili prisrčen program.   Foto: Alenka Tratnik
Učenci OŠ Kozara so z učiteljicami ob dnevu šole in jubileju organizirane vzgoje in izobraževanja otrok s posebnimi potrebami na Goriškem pripravili prisrčen program.  Foto: Alenka Tratnik

NOVA GORICA > Obletnico so zabeležili že lani, a epidemija in z njo povezani ukrepi so preprečili večje praznovanje. Zato pa je bilo toliko bolj slovesno danes. Ob dnevu šole, s katerim obeležujejo odprtje nove šolske stavbe, 17. marca 1978, in preimenovanje v OŠ Kozara, so v dvorani Gimnazije Nova Gorica pripravili prisrčen kulturni program z naslovom Pustite nam ta svet in predstavili dokumentarni film. Jubilej obeležujejo z zbornikom in z razstavo, ki bo do 1. aprila na ogled v avli mestne občine.

Na šoli delajo srčni in predani ljudje

Uradni začetek šole za otroke z motnjami v duševnem razvoju je sicer 12. september 1961, ko so pri OŠ Nova Gorica ustanovili oddelek z dvanajstimi učenci. Prva ravnateljica šole je bila Mara Miklavič, za njo so šolo, na kateri delajo “srčni in predani ljudje, ki se zavedajo, da so tam za dobro otrok,”vodili še Franc Vodopivec, Jože Batistič in Kati Čubej terzdajšnji ravnatelj Edvard Vrabič, ki je na čelu šole od leta 2014.

OŠ Kozara izvaja prilagojeni izobraževalni program z nižjim izobrazbenim standardom in posebni program vzgoje in izobraževanja, ki ju v tem šolskem letu skupaj obiskuje 82 učencev. Pomembna je tudi mobilna specialna pedagoška služba, ki jo njihovi strokovni delavci izvajajo na osnovnih šolah z rednim programom v devetih občinah na širšem območju.

Pripravljajo jih na življenje

Ravnatelj Vrabič poudarja, da so vključujoča šola, ki otroke in mladostnike s posebnimi potrebami podpira pri raziskovanju sveta in vključevanju v širšo družbo. “V našem svetu ni pomembno, kakšno količino podatkov se bodo otroci naučili, pomembneje je, kako jih opremimo za aktivno vključevanje v širšo družbo in prehod na trg dela. Skratka, kako jih pripravimo na življenje.”

Kot je dodal, so pri tem uspešni. “Večina učencev prilagojenega programa pri nas zaključi devet razredov in šolanje nadaljuje v programih nižjega poklicnega izobraževanja. Kasneje se lahko vpišejo v katerikoli srednješolski program. Učenci, ki obiskujejo posebni program, so vanj lahko vključeni do 26. leta, kasneje se vključijo v invalidsko podjetje ali v varstveno delovne centre.”

Po besedah strokovne delavke Jelene Komel je za uspeh ključno sodelovanje s starši in medsebojno zaupanje. Na prvem mestu pa so učenci. Delo je prilagojeno vsakemu posebej in razvoju njegovih močnih strani. Učenci se v šoli dobro počutijo, je povedala petošolka Anastasija Kotar. “Na naši šoli je zanimivo, veliko hodimo ven, se igramo in učimo. Dobro se je učiti s temi učiteljicami, ker niso tako stroge.”

Na jubilej šole so ponosni tudi v šestih občinah, ustanoviteljicah zavoda. Kot je izpostavil novogoriški župan Klemen Miklavič,bodo razvoj šole podpirali tudi v prihodnje. “Pridobivamo projektno dokumentacijo za novo telovadnico, širitev dveh učilnic in posodobitev atrija,” je napovedal.

Pod okriljem šole bo jeseni v Novi Gorici začel delovati razvojni oddelek vrtca, v prihodnje pa si želijo postati strokovni center za vzgojo, izobraževanje in svetovanje otrokom in mladostnikom od vrtca do srednje šole, njihovim družinam in strokovnim delavcem.


Najbolj brano