“Srce boli, ker skute ni pogosteje na jedilniku”

Goriška
, posodobljeno: 6. 10. 2025, 13:38

Če je kralj tradicionalnega Festivala okusov in umetnosti kobariški štrukelj, so v soboto na množično obiskani prireditvi v kraljico povzdignili skuto. Je izjemno zdrava, toda žal zapostavljena hrana s posoških planin.

“Srce boli, ker skute ni pogosteje na jedilniku”

Skuta iz kmetije Mran je tudi na menijih Hiše Franko.

Foto: Neva Blazetič

KOBARID • Na Jestivalu so se obiskovalci sprehajali med 50 stojnicami, dišalo je po lokalnih dobrotah siru, skuti, ribah, kostanju, žafranu ... Stojnice so vabile tudi z umetelnimi izdelki.

"Srce me boli, ker skuta ni pogosteje na jedilniku. Je zapostavljena, čeprav je izjemno zdrava z veliko vsebnostjo beljakovin, v njej je malo ogljikovih hidratov in maščob. Sladka ali slana je polnovredna hrana, je gradnik mišic in zato zelo priporočljiva za športnike, skratka, za vse. Lahko jo hranimo celo zimo. Lepo se kombinira s krompirjem, testeninami, kruhom, iz nje naredimo žličnike...," je v kulinarični predstavitvi planinske posoške skute na Jestivalu okusov in umetnosti v soboto navduševal kulinarični mojster Valter Kramar iz Hiše Franko in restavracije Polonka. Pripravil je brusketo s skuto in žličnike. Kot pravijo gospodinje, je skuta skoraj nepogrešljiva tudi v kobariških štrukljih, da omili nadev iz orehov.

Od sira in skute do rib, žafrana in kostanja

Jestival v organizaciji turističnega zavoda Dolina Soče in ob pomoči Občine Kobarid je v soboto pritegnil še več ljudi kot lani. Ti so se sprehajali med stojnicami, sodelovali v raznih kulinaričnih in umetniških delavnicah, se družili, kaj okusnega pojedli in tudi kupili.

Med ponudniki smo srečali Petra Benedejčiča in njegovo mamo Matejo, ki je nosilka dejavnosti na kmetiji Mran v Starem Selu. Poleg sira sta za 6 evrov za kilo prodajala tudi skuto. "Sir so prodajali, da so dobili denar. Skuta je bila stranski produkt za doma. Jedli so jo skupaj s krompirjem in polento, pravzaprav na veliko načinov. Je po krivici podcenjena. Našo skuto prodajamo Hiši Franko. Njeni največji promotorji so kulinarični šefi, ki tradicionalno hrano povzdignejo na višji nivo. Krompir in skuta naša sta aduta!" pravi Peter.

Ne le v gozdu, kostanj tudi v nasadu

Andrej Lavrenčič s soprogo Mojco je pred osmimi leti med Breginjem in vasjo Logje v navezi s stroko na 2,7 hektarja zemljišča posadil 265 kostanjev, ki so letos že obrodili tono kostanjev. Spomladi sta dodala še 190 sadik, ki bodo obrodile čez pet let. Kot pravi Andrej, je to njuna postranska dejavnost, ki gre dobro v prodajo. Tudi na koprski tržnici sta bila prisotna. Prodala sta že ves pridelek in to po 6,5 evra za kilo, medtem ko sta na tržnici zaznala, da podoben kostanj nekateri prodajajo po 13 evrov.

Ivan Mangani iz Tolmina je ponujal pijačo, pecivo in sir na osnovi žafrana. "Zdaj je čas obiranja. Vsak dan je treba zgodaj zjutraj pobirati cvetove preden se odprejo. Delamo pijače od žganja do likerjev, žafran smo povezali s tolminskim sirom in slaščicami."

Ni res, da mladih dodatne dejavnosti ne zanimajo. V čebelarstvu Midva iz Grahovega ob Bači sta se povezala mlad par, domačinka Timeja Mavrar in Matjaž Karanovič iz Črnega kala. "Tri leta se ukvarjava s čebelami, imava sto panjev, ki jih seliva. Ponujava raznovrsten med, letina je bila dobra. Največ prodava na tržnicah," pravi Matjaž.

Kolesarji za pokal občine Kobarid

Dogodek je bil tudi športno obarvan. Podelili so nagrade najboljšim na vzponu za pokal občine Kobarid. Prireditev je bila v tem delu povezana s praznovanjem 50. obletnice kolesarske dirke za pokal občine Kobarid, vzdušje pa je dodatno popestril otroški kolesarski izziv.

Otroci mojstri v izdelavi štrukljev

Učenci osmega razreda kobariške osnovne šole so v minulih dveh tednih naredili 400 kobariških štrukljev, ki so jih ponujali za prostovoljne prispevke. "Denar bo šel za valeto," pove mentorica Martina Furlani Sovdat, ki prizna, da so jo otroci naučili izdelovanja štrukljev.

Pestro dogajanje so dopolnili še številni drugi programi - obiskovalci so sodelovali v delavnici izdelave kobariških štrukljev, izmenjavali so oblačila pred trgovino Reinkarmika. Do 31. oktobra je v Zeleni hiši na ogled razstava likovnih del učencev kobariške osnovne šole in vrtca.

Festivalsko jesensko posoško dogajanje bodo zaokrožili s Festivalom frike v soboto v Tolminu. •