Sramoto Medane in Brd so porušili, poleg centra poezije bodo tam turistične nastanitve in parkirišče

Gradnikova domačija, ki je dolgo kvarila videz Medane in spomin na največjega briškega pesnika, je padla pod bagri, na njenem mestu pa bo družba Harfa v vetru postavila mednarodni center in muzej poezije ter turistične nastanitve. Tam že urejajo tudi 20 parkirnih mest, ki bodo razbremenila Medano. “Računamo, da bomo center odprli proti koncu leta 2025,” pravi direktor Dušan Arzenšek.

Domačijo so porušili, namesto nje bodo postavili muzej, ob njem 
pa hotel in restavracijo.  Foto: Mitja Marussig
Domačijo so porušili, namesto nje bodo postavili muzej, ob njem pa hotel in restavracijo.  Foto: Mitja Marussig

MEDANA > “To je bila najlepša hiša v Medani in je resnično nekaj pomenila. V zadnjem času pa je zelo kazila videz vasi. Glede na to, da smo izrazito turistično območje, nam ni bila v ponos, sploh, ker je tu živel največji briški pesnik Alojz Gradnik,” pravi briški župan Franc Mužič, ki je kot Medanec to podrtijo gledal praktično vsak dan. Predvsem zaradi murve na dvorišču, pod katero so pesmi svoj čas na Dnevih poezije in vina in kasneje festivala Sanje v Medani nekaj let brali pesniki z vsega sveta, je postala znana tudi daleč naokrog. A je kazala žalostno podobo: zaraščeno dvorišče, podirajoče se stene, vdrta streha so kazili spomin na pesnika in vhod v vas.

Zgoraj center poezije, pod zemljo pa hotel

Vest, da se je pojavil nov lastnik, Dušan Arzenšek oziroma njegovo podjetje Harfa v vetru, ki bi jo obnovil, je leta 2018 nakazala, da se morda obetajo boljši časi. Šest let je minilo, da so pripravili idejne rešitve za gradnjo mednarodnega centra in muzeja poezije Harfa v vetru s hotelom oziroma, restavracijo, spremljajočo ponudbo, odkupili potrebna zemljišča in pridobili začetni kapital za gradnjo. Ko so lani na razpisu ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport pridobili 1,8 milijona evrov za projekt Art hotel Gradnikova domačija in mednarodni center in muzej poezije, je postalo jasno, da začetek izvedbe ni daleč.

Dušan Arzenšek

direktor družbe Harfa v vetru

“Naša ambicija je, da bi tu imeli digitalizirano vso poezijo sveta v vseh jezikih. Ko bi prišel turist, bi lahko poslušal katerokoli pesem v katerem koli jeziku.”

Zdaj se je zgodil. Domačije ne bodo prenovili, ampak so jo podrli. “Ob pregledu geodetov in statikov smo ugotovili, da je domačijo tako uničena, da obnova ni smiselna. V sklopu pripravljalnih del smo jo porušili, novo pa bomo zgradili v popolnoma istih gabaritih, enaka kot je bila. Ohranili smo kar nekaj starih avtohtonih kamnov, nekaj jih bomo dokupili, uporabili bomo avtohtone materiali,” pojasnjuje Arzenšek. V hiši bo mednarodni center poezije, ki je ambiciozen projekt: “Naša ambicija je, da bi tu imeli digitalizirano vso poezijo sveta v vseh jezikih. Ko bi prišel turist, bi lahko poslušal katerokoli pesem v katerem koli jeziku.” Arzenšek poudari, da je to dolgoročen projekt, ki bi nastal postopoma. Trenutno imajo 8000 ur posnetkov poezije. Obenem bi imeli nastanitve za gostujoče pesnike, ki bi lahko ustvarjali v Medani.

Ob domačiji bodo v treh terasah pod zemljo uredili še 22 sob z balkončki, bazen, savne, center dobrega počutja, tam bo tudi restavracija, na vrhu pa bo parkirišče, del katerega bo namenjen hotelskim gostom, del pa obiskovalcem bližnjega pokopališča. “V spodnjem gozdičku, ki ga bomo skušali čim bolj ohraniti, bo še osem glamping hišk,” dodaja. Kot pravi, računajo, da bi vse skupaj zgradili pred koncem prihodnjega leta, da bi morda “za rep” še ujeli dogajanje ob Evropski prestolnici kulture.

Franc Mužič

župan

“Gre za zanimiv projekt. Želim si, da bo tudi na ta račun prišlo precej ljudi, tudi iz tujine. Zelo smo zadovoljni tudi, da bomo pridobili še kako potrebna parkirna mesta.”

Župan se veseli novih vsebin in tudi parkirnih mest

Ker domačini med gradnjo ne bodo mogli parkirati ob pokopališču, nasproti gradbišča že urejajo tamponsko parkirišče z 20 parkirnimi mesti zanje in za obiskovalce. “Pobuda pa je, da bi dolgoročno tam zgradili podzemno parkirno hišo za 160 parkirnih mest. S tem bi lahko trg v Medani, ki je zdaj zabasan s pločevino, popolnoma razbremenili avtomobilov,” napoveduje Arzenšek, ki meni, da bi lahko to izvedli v dveh, treh letih.

Tudi župan Mužič je zadovoljen, da bodo preuredili ta del vasi in območje podrtije: “Gre za zanimiv projekt. Kot Medanec in župan si želim, da bo tudi na ta račun prišlo precej ljudi, ne le iz Slovenije, ampak tudi iz tujine. Ker je Medana skoraj brez parkirnih mest, smo zelo zadovoljni, da bomo tam pridobili tudi še kako potrebna parkirna mesta.”


Najbolj brano