Spomenik bodo “osvobodili”

Z gradnjo Eda centra je treba na novo urediti trg Edvarda Rusjana z znamenitim spomenikom. Na arhitekturnem natečaju, ki sta ga razpisala Euroinvest in mestna občina, so med šestimi izbrali rešitev, ki predvideva tudi ureditev trga ob avtobusni postaji.

Nov trg Edvarda Rusjana naj bi segal čez Erjavčevo ulico in “osvobodil” spomenik
Nov trg Edvarda Rusjana naj bi segal čez Erjavčevo ulico in “osvobodil” spomenik  

NOVA GORICA> Strokovna komisija je izbrala arhitekturno rešitev avtorjev Domna Mozetiča, Simona Kerševana in Grege Klemenčiča. Po besedah načelnika oddelka za okolje in prostor in člana komisije Nika Jurce, ima zmagovita rešitev več prednosti, predvsem pa novost, da predvideva ureditev široke ploščadi prek Erjavčeve ulice ob avtobusni postaji.

“Avtorji uspešno nadaljujejo zamisel mestne peš ulice iz šestdesetih let prejšnjega stoletja in jo s široko ploščadjo oziroma trgom nadaljujejo prek Erjavčeve ulice,” je med drugim ocenila komisija. Njihov predlog ohranja spomenik na stari lokaciji, ob tem pa ga osvobaja vse navlake, ki se je nabrala z leti. Ikarus ne bo več stisnjen v kot, ampak bo mogoče hoditi ob njem in pod njim.

Tudi v komisiji so se očitno zavzemali za ohranitev spomenika na istem mestu, saj je bilo v preteklosti večkrat slišati predloge, naj bi ga prestavili na drugo stran Erjavčeve ulice ali celo drugam. Dve predlagani rešitvi za ureditev Rusjanovega trga sta to tudi predvidevali.

Z ureditvijo ploščadi na drugi strani ulice bodo ohranili drevesa, zelen pas pa je poleg urbanega dela predviden tudi ob magistrali. Avtorji so zasnovali tudi navezavo na Bevkov trg in njegovo ureditev, odprto ostaja pa še vprašanje prehoda med obema trgoma, starim in novim, čez Erjavčevo ulico. Za zdaj so zarisali le prehod za pešce z otokom sredi ceste. IRENA TUREL


Najbolj brano