Šparglji so v modi, tudi vijolični
V sezoni okusne zelene oziroma bele vrtnine, ki je na Goriškem in po vsej Sloveniji vse bolj cenjena, so v Orehovljah pripravili 17. praznik špargljev. Vrhunec štiridnevne prireditve bo tudi letos nedeljska povorka kmečkih vozov, za sladokusce pa je bil zanimiv že včerajšnji enogastronomski večer.

OREHOVLJE > Po zgledu Praznika češenj, ki privablja obiskovalce iz vse Slovenije, v zadnjih letih v Občini Miren-Kostanjevica veliko vlagajo v promocijo šparglja in njemu posvečenega praznika. Povpraševanje po vrtnini, ki ima v Orehovljah in okolici dolgo tradicijo, strmo narašča in temu sledi tudi ponudba v občini.
Beli, zeleni in vijolični
Med največjimi pridelovalci na Goriškem in v Sloveniji je Kmetija Ušaj v Orehovljah, kjer šparglje gojijo na šestih hektarjih kmetijskih površin. “Letos smo jih zaradi slabega vremena začeli pobirati kasneje, 10. aprila, in ker je sledilo lepo vreme, so 'udarile' nadpovprečne količine. V zadnjih dneh pa so temperature spet padle. Pridelka je tako zdaj za 40 odstotkov manj kot v začetnih toplih dneh,” velik vpliv vremena na rast te vrtnine opisuje Kristjan Ušaj. Upa, da bo spet topleje, predvsem ponoči, saj rastlina ne mara hladnih noči oziroma velikega nihanja temperatur.
60 prostovoljcev pripravlja Praznik špargljev.
Ušajevi gojijo bele, zelene in v zadnjih dveh letih tudi vijolične šparglje. “Vijolični šparglji veljajo za specialiteto, gostinci vse bolj povprašujejo po njih. Pridelujemo jih tako kot zelene, gre pa za drugo vrsto,” razlaga Ušaj. Sicer pa je znano, da imamo Primorci raje bele, drugod po državi pa zelene šparglje.
Praznik povezuje vas
Da je človeška domišljija pri pripravi jedi iz te lahko prebavljive in nizkokalorične vrtnine, ki je bogata z minerali in vitamini, neomejena, dokazuje tradicionalni praznik špargljev, ki ga v Orehovljah pripravljajo že 17. leto. Od četrtka do nedelje bo v športni park Java s kulturnimi, športnimi, kulinaričnimi, etnološkimi in drugimi dogodki skušal privabiti množico obiskovalcev. “Veseli bi bili, če bi jih našteli približno 3000, saj prireditev zahteva veliko truda,” pravi eden od organizatorjev Bogomir Nemec.
Kristjan Ušajpridelovalec
“Vijolični šparglji veljajo za specialiteto, gostinci vse bolj povprašujejo po njih.”
Praznovanje tradicionalno pripravlja Turistično športno društvo Orehovlje v sodelovanju s krajevno skupnostjo in občino. “Krajevna skupnost in občina pomagata finančno in strokovno, operativni del pa sloni na društvu. Sodeluje približno 60 ljudi, ki svoj prosti čas kot prostovoljci namenjajo tej prireditvi,” poudarja Nemec. Tik pred letošnjim praznikom so v športnem parku zgradili novo letno kuhinjo. “Zadnjih 14 dni jo vsak dan ureja deset ljudi. Razen gradbenih del vse delamo v lastni režiji,” pristavlja Nemec. Na praznik špargljev pa se vas pripravlja že vse leto.
Pokušina špargljevih jedi in domačih vin
Letošnji se je v orehovskem športnem parku začel s četrtkovo igro prosvetnega društva Štandrež Čaj za dve, na včerajšnjem enogastronomskem večeru s kuharskim mojstrom Tomažem Kavčičem pa so obiskovalci poskusili najrazličnejše jedi iz špargljev in domača vina, ki so jih ponujali domači gostinci in vinarji.
Za danes organizatorji napovedujejo otroški program, ki se bo začel ob 14. uri, in kolesarjenje v okolici. V Javi se bodo predstavili tudi policija, vojska, gasilci, reševalci in enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, zvečer pa bo koncert in zabava za mlade. Nedelja bo postregla s starodobniki in tradicionalnimi špargljevimi jedmi, vrhunec pa bo praznik dosegel s povorko kmečkih vozov in spremljevalnim kulturnim programom, ki se bo začel ob 17. uri.