Soglasno proti elektrarnam na Soči

Ljudi v Posočju je lani najbolj razburil predlog energetskega zakona, ki razveljavlja zakon o varovanju Soče in odpira možnost za gradnjo velikih elektrarn. Ker so bili soglasno proti, je pričakovati, da bo sporni člen umaknjen. Aktualne so postale tudi ideje o posodobitvi zastarelega zakona o Soči, ki zavira turistični razvoj, ter o o ustanovitvi krajinskega parka.

 Za eno od potencialnih lokacij za veliko akumulacijsko elektrarno so predlagali tudi območje pri Kobaridu nad Napoleonovim mostom Foto: Leo Caharija
Za eno od potencialnih lokacij za veliko akumulacijsko elektrarno so predlagali tudi območje pri Kobaridu nad Napoleonovim mostom Foto: Leo Caharija

POSOČJE > Sporni zadnji, 656. člen predloga novega energetskega zakona je vzbudil pozornost sredi poletja, tik pred iztekom javne obravnave. Ker so ogorčeni ljubitelji reke iz Posočja, Slovenije in tujine dvignili vik in krik proti velikim elektrarnam na Soči, so obravnavo podaljšali do jeseni.

Ker je pri gradnjah velikih akumulacijskih elektrarn mnogo vmesnih varovalk, je protest predvsem “preventivno delovanje”, s katerim želi civilna družba vnaprej onemogočili energetske podvige, ki so jih v Posočju v preteklosti že večkrat odločno zavrnili.

Ljudje ob Soči so pripravljalcem zakona zamerili, ker so za javno obravnavo izbrali čas dopustov. Videti je bilo, kot da poskušajo sredi dopustniškega poletja izkoristiti nepozornost javnosti. To jim seveda ni uspelo. Številni protesti in peticije širše javnosti, ne le domačinov iz Posočja, so zalegli.

Težko je napovedati, kdaj bo obsežen zakon s popravki ponovno v obravnavi. Najprej mora država dobiti novo vlado. Spornega člena pa zagotovo ne bi smel obdržati.

Elektrarne na pritokih, Sočo pa pustiti pri miru

Javna obravnava predloga zakona je odprla več vsebin. Mnogi menijo, da je zakon o Soči zastarel, da zavira zlasti turistični razvoj in da so posodobitve nujne. Poslanec in trenutno še bovški župan Danijel Krivec je opozoril, da novela zakona o Soči iz leta 2002 že ves čas dopušča presojo o velikih elektrarnah. To možnost bi morali iz zakona umakniti. Podobno kot mnogi razmišlja o možnosti gradnje manjših elektrarn na pritokih, medtem ko naj bi bila Soča nedotakljiva. Pri tem pa nastane konflikt, povezan z reko Učjo. Energetiki ne skrivajo zanimanja za gradnjo akumulacijske elektrarne na tej reki, domačini z Žage pa so proti. Bega jih vprašanje varnosti.

Danijel Krivec je med tistimi, ki menijo, da je zakon o Soči treba posodobiti predvsem zaradi turističnega razvoja. Zdajšnji zakon prepoveduje vse posege ob reki, tudi urejanje kampov. Zaradi tega ga, denimo, v Čezsoči že pred leti niso mogli postaviti.

Akumulacijsko jezero bi sicer nastalo v nedostopni divjini, ker pa bi bilo obkroženo s strmimi pobočji, se postavlja upravičen pomislek, ali bi lahko zagotovili varnost pred morebitnimi velikimi podori. Konstruktor malih elektrarn Danilo Magajne predlaga gradnjo malih, nemotečih elektrarn na pritokih, ki pa bi jih morali zelo občutljivo umeščati v prostor. Poleg dodatne energije bi v okolju, kjer ni na voljo veliko podjetniških izzivov, domačinom prinašale prihodek.

Bi pomagal krajinski park?

Fedja Klavora predlaga ustanovitev krajinskega parka ob Soči. Meni, da bi z njim lahko učinkovito in celovito reševali najrazličnejšo problematiko, vezano na Sočo in pritoke. V mislih nima le varovanja narave, temveč tudi ustrezno gospodarjenje s črpanjem gramoza, ki po mnenju nekaterih presega vse meje.

Vsekakor bo v prihodnosti okoli teh vsebin še veliko govora. Ljudje so na dogajanje ob Soči zelo občutljivi, kar so dokazali tudi z velikim negodovanjem nad pregrobimi posegi ob jesenski sanaciji vodotokov po poplavah.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano