Nesreča vzbuja dvom v varnost kemične tovarne

V Posočju so bili danes na nogah zaradi bele pene, ki se je vila po Soči od Srpenice do Idrskega, kjer se je porazgubila. Do izpusta snovi je prišlo v TKK Srpenica, kar je med domačini ponovno vzbudilo pomisleke o varnostnih sistemih. Vodstvo TKK pojasnjuje, da gre za znano snov, ki ni nevarna. Kaj pa če bi bila nevarna? Vzorci so že v analizi, ribiči bodo opazovali vplive na ribji živelj. Preventivno je vodarna Močila prekinila črpanje vode iz Soče.

Po zagotovilih poveljnika civilne zaščite Bovec Edija Melinca gre 
po doslej znanih podatkih za nenevarno snov.
Po zagotovilih poveljnika civilne zaščite Bovec Edija Melinca gre po doslej znanih podatkih za nenevarno snov. 

SRPENICA > Zgodila se je nesreča, do katere ne bi smelo priti. V TKK pojasnjujejo, da gre za posledico človeške napake. Tehnična varovala oziroma lovilni bazeni so iztok ublažili, koliko je odteklo v reko, bo znano jutri. Sreča v nesreči je, da po vseh dozdajšnjih zagotovilih snov ni nevarna. Ljudje se sprašujejo, kaj pa bi bilo v primeru, če bi bila nevarna. Rezultati odvzetih vzorcev vode bodo znani v kratkem. Danes so gasilci še prečrpavali bazen v TKK, pod večer so odstranili 70 metrov dolgo plovno zaveso pri Idrskem.

Hitro razkrili krivca za peno

Operativno-komunikacijski center je obvestilo, da so na Soči pri Trnovem opazili peno, prejel nekaj pred sedmo uro zjutraj. Prvi so šli v akcijo kobariški gasilci z enoto za nevarne snovi, pridružili so se jim bovški in tolminski kolegi. Kot pravi poveljnik kobariške gasilske zveze Andraž Mašera, je bilo že zjutraj znano, da je do izpusta prišlo pod tovarno kemičnih izdelkov in krede (TKK) Srpenica. Po prvih meritvah naj bi bila koncentracija snovi v Soči pod tovarno nizka. Ko so ugotovili, da je prišlo do iztekanja, so s tesnilnimi čepi preprečili nadaljnje odtekanje iz izpustnih jaškov na nivoju podjetja. Ob 8.30 so vzpostavili prečrpavanje izlite snovi izpred barier pred iztokom v Sočo. Od takrat je potekal tudi zajem snovi v brežini s pomočjo pivnikov.

Ob 9. uri so vzpostavili črpalno linijo od izliva v Sočo nazaj na nivo podjetja, kjer so jo prečrpavali v cisterne. Pod večer so še prečrpavali zajezene količine snovi iz bazena ter zbirali snovi na brežini.

Na mestu izlitja so vseskozi opravljali monitoringe, tudi v Tolminu pri mostu čez Sočo ter na vodni postaji v Ajbi. Gasilci so se kljub zagotovilom, da snov ni nevarna, odločili za postavitev plovne zavese na Soči pod Idrskim. “Raje preventivno ukrepamo, kot da bi kasneje prišlo do neljubih presenečenj,” poudarja Mašera.

Sreča v nesreči

Razlil se je polikarboksilatni polimer z oznako Bulident VR 750, ki po varnostnem listu ni klasificiran kot nevarna snov, nima nobenih piktogramov, nobenih signalnih besed, nobenih stavkov o nevarnosti, niti drugih opozoril. Njena pH vrednost je 4,4, kar pomeni, da gre za rahlo kislo snov, ki pa je v vodi topna. Direktor TKK Srpenica Uroš Lozej obžaluje dogodek in pojasnjuje okoliščine, kako je do njega prišlo: “V sredo zvečer so sodelavci prečrpavali surovino, ki jo potrebujemo pri izdelavi dodatkov za beton iz kubičnih kontejnerjev v 20 kubični tank. Žal je prišlo do človeške napake. Ko so rezervoar oziroma tank pred dnevi čistili, so pozabili zapreti ventil. Prav vseh človeških napak s tehniko ne moremo preprečiti“. Prečrpavali so 19,8 ton surovine, v tanku jo je bilo zjutraj 1,4 tone, večino tekočine je zadržal 18-kubični bazen. V Sočo naj bi izeklo od dveh do šest ton. Novinarjem in policiji je direktor pokazal varnostni list kot dokaz, da snov ni nevarna.

Podjetje je na lastno pobudo vzelo vzorce vode, med drugim pri kraju Idrsko in na sotočju Soče in Tolminke pri Tolminu, in jih poslalo v analizo v Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. “Pričakujem, da ne bo odstopanj,” pravi Lozej. Zahvaljuje se interventnim službam.

“Ni bilo videti nedolžno”

Prvi je peno v Kataraktu pod Trnovim, kjer voda dere med skalami, opazil kajakaš David: “Tu se voda že sicer peni, kar je povzročilo še dodatno penjenje. Ko sem se približal vodi, sem zaznal jedek kiselkast vonj in sem se raje odmaknil. Ne vem za kakšno snov gre, toda zadeva ni bila videti nedolžna.” Kot pravi, kajakaši že leta opozarjajo, da kemična industrija ne spada v Posočje in še najmanj v bližino bisera Soče, ki jo občudujejo gostje iz vsega sveta. “Če bi se res kaj hudega zgodilo, ne bi bili prizadeti le vodni športi, temveč celoten turizem v dolini, ekologija, narava,” je zaskrbljen. Medobčina uprava je danes prepovedala plovbo med vstopnim mestom Srpenica I in Volčanskim mostom pri Tolminu. Kajakaši so danes zvečer na Soči pod TKK protestirali s simboličnim povabilom na “glaž Soče”.

Na nogah so bili tudi ribiči, ki jih je skrbelo, kakšen je vpliv na ribiški živelj in da ne bi prišlo celo do pomora rib. Vodja čuvajske službe pri RD Tolmin Erik Golob je zjutraj na terenu ocenjeval, da zadeva ni ravno nedolžna, da gre za nekakšno snov, ki se je lepila na skale in bi se torej lahko tudi na ribe in njihovo hrano. Med naknadnim opazovanjem čuvaji niso opazili nobene poginule ribe oziroma nenavadnega obnašanja. “Bomo videli, kako bo naprej. Do tako velikega izpusta še ni prišlo. Naj kar povem, saj smo ga slej ko prej pričakovali....” RD je ribiče prek družbenih omrežij obvestila, naj ne odvzemajo rib, ker vpliv razlite snovi na ribji organizem še ni znan, lahko pa lovijo po sistemu ulovi in spusti. Ribe so poslali na analizo, rezultate pričakujejo že jutri.


Najbolj brano