Sneg na Idrijskem ima mlade

Dobrih 30 centimetrov snega v najvišji primorski vasi Vojsko, dobrih tisoč metrov nad morjem, je bilo pričakovanih. To je celo druga najvišja snežna odeja v minuli smučarski sezoni, ki jo tamkajšnji smučarsko tekaški center končal po nekaj dneh.

V krajih pod 600 metri nadmorske višine  gosto sneži, a je mokro 
pokrivalo še znosno. Nad 700 metri pa se teža že več kot 30 
centimetrskega snega, nevarno veča.
V krajih pod 600 metri nadmorske višine gosto sneži, a je mokro pokrivalo še znosno. Nad 700 metri pa se teža že več kot 30 centimetrskega snega, nevarno veča. 

IDRIJSKO > Da je na planoti v tem času pogosto ležala debelejša snežna odeja, se tudi ve. Preseneča pa, da se ne le Vojsko, pač pa celotno Idrijsko na dinarsko alpski pregradi v zadnjih desetletjih uvršča med najbolj zasnežene kraje v Sloveniji.

V zadnjih 24 urah je denimo na Krvavcu in Voglu (vremenski postaji tik pod 1600 metri nadm0rske višine) prav tako zapadlo dobrih 30 centimetrov snega. Ob vremenski postaji v Zadlogu, na dobrih 700 metrih višine na črnovrški planoti, so v torek ob osmi uri zjutraj že izmerili 20 centimetrov snega.

V teh krajih so morali na ceste plugi, v niže ležečih (tudi 330 metrov visoko Idrijo je pobelilo) so ceste izdatno posipali. Ker so tod ob visokih stroških za nekaj urne zime že prekaljeni, več skrbi povzroča gosto sneženje mokrega snega, ki prekriva drevje, povrtnine ... Čeprav se najstarejši še spominjajo leta 1969, ko je po nekaj toplih dneh visoko zasnežilo maja, pa tedaj narava ni bila v polnem razcvetu.

Niti najstarejši ne pomnijo, da bi visoko travo prvič kosili v začetku aprila. Večina, ki se je tega opravila vzdržala, danes opazuje visoko travinje, ki štrli iz snežne odeje. Bolj pozorno seveda opazujejo sadno in sploh vse drevje. Ker so se doslej uspeli izogniti zmrzali (minulo noč so se termometri spustili “le” na ledišče), zdaj stavijo na vremenoslovce, ki pravijo, da se bo najpozneje v dveh dneh tudi v te kraje vrnila pomlad.


Najbolj brano