Slovesno ob 95. obletnici ustanovitve organizacije TIGR: “Fašizem je treba vedno znova pohoditi”

Antifašizem je ena od vrednot, na kateri sloni Evropska unija, je na današnji slavnostni akademiji ob 95. obletnici protifašistične organizacije TIGR v nabito polni dvorani SNG Nova Gorica poudaril slavnostni govornik, zgodovinar iz Trsta in predsednik Odbora Bazoviški junaki Milan Pahor.

Kulturni program v režiji Roka Andresa so spletli priznani umetniki 
iz Slovenije in zamejstva Neda Rusjan Bric, Danijel Malalan, Lara 
Jankovič, Oktet Simon Gregorčič, Združeni pevski zbori Posočja in 
Pihalni orkester Tolmin. Foto: Luka Carlevaris
Kulturni program v režiji Roka Andresa so spletli priznani umetniki iz Slovenije in zamejstva Neda Rusjan Bric, Danijel Malalan, Lara Jankovič, Oktet Simon Gregorčič, Združeni pevski zbori Posočja in Pihalni orkester Tolmin. Foto: Luka Carlevaris

NOVA GORICA > Prireditev, ki jo je pod častnim pokroviteljstvom ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona organiziralo Društvo TIGR Primorske v spomin na protifašistično organizacijo TIGR, ustanovljeno leta 1927 na Nanosu, je do zadnjega kotička napolnila dvorano SNG Nova Gorica. Veliko gostov je prišlo iz zamejstva, vse od Trsta do Benečije.

Predsednik Društva TIGR Primorske Gorazd Humar je posebej pozdravil sinova dveh ustanoviteljev organizacije, Dušana Jelinčiča, sina Zorka Jelinčiča, in Slavka Šavlija, sina Andreja Šavlija, ter Magdo Rodman, nečakinjo vipavskega pesnika in tigrovca Draga Bajca. Slednjemu je društvo posvetilo knjigo, ki je izšla ob tej priložnosti. S pozdravljanjem številnih drugih udeležencev pa je Humar želel opozoriti na neverjetno pisano strukturo, od Milana Kučana do ministrov aktualne vlade Mateja Arčona, Tatjane Bobnar in Marjana Šarca do drugih uglednih gostov, Tatjani Rojc pa je čestital ob njeni ponovni izvolitvi za senatorko v Italiji. Dobrodošlico je izrazil tudi članom društva ter potomcem in ožjim sorodnikom številnih tigrovcev in potomcev žrtev in obsojencev prvega in drugega tržaškega procesa.

Dušan Jelinčič

sin tigrovca Zorka Jelinčiča

“ V sosednji Italiji, kjer živi kulturno bogata in množična slovenska manjšina, je bila nedelja žalosten dan. Zmagala je tista desnica, ki je idealna naslednica režima, ki nam je zažgal Narodni dom in se vselej in dosledno zaganja proti vsemu, kar diši po slovenstvu.”

Nova Gorica najbolj tigrovsko mesto v državi

Kot je povedal, so se v Novi Gorici zbrali ne le zato, ker je mesto v geografskem središču Primorske, ampak predvsem, ker je “Nova Gorica, kot kažejo imena njenih ulic, najbolj tigrovsko mesto v Sloveniji. Po tigrovcih je poimenovanih kar deset mestnih ulic.” Spomnil je, da tigrovci še vedno nimajo ustreznega državnega spomenika in da ni državnega praznika, ki bi spominjal na tigrovski boj proti fašizmu.

Slavnostni govornik, zgodovinar iz Trsta in predsednik Odbora Bazoviški junaki Milan Pahor je spomnil na okoliščine nastanka organizacije TIGR in dodal, da je logično, da se je proti tedanji uničevalni politiki italijanske države rodil tajni ilegalni protifašistični odpor. “Najbolj udarna protifašistična sila v tridesetih letih 20. stoletja na Primorskem so bili nedvomno pripadniki TIGR-a, revolucionarne organizacije Julijske krajine. Vendar ne smemo enačiti z besedo TIGR celotnega slovenskega protifašističnega upora in boja na Primorskem. Ob organizaciji TIGR so bili še drugi protifašisti sopotniki,” je med drugim dejal. Poudaril je še, da je protifašizem ena od vrednot, na katerih sloni Evropska unija.

“Budnost je popustila”

Posebej pomenljiv je bil govor Dušana Jelinčiča, ki se je naslonil na rezultate nedeljskih volitev v Italiji. “V sosednji Italiji, kjer živi kulturno bogata in množična slovenska manjšina, je bila nedelja žalosten dan. Zmagala je tista desnica, ki je idealna naslednica režima, ki nam je zažgal Narodni dom in se vselej in dosledno zaganja proti vsemu, kar diši po slovenstvu,” je poudaril in nadaljeval: “A krivi smo sami, ker je budnost popustila, nastopili pa sta malomarnost in brezbrižnost ali, kot je dalekovidno izjavila Svetlana Makarovič: 'Zmaga nad fašizmom je zmeraj samo začasna in ga je treba vedno znova pohoditi.' Na srečo imamo na Primorskem simbol upora, Nanos, in tisti ki so nas tedaj pokopali, so pozabili, da nismo mrtvo kamenje, temveč semena, tista semena, ki so prva vzklila prav na tej naši sveti gori,” je še pristavil. Minister Matej Arčon je poudaril pomen spomina na tigrovsko gibanje v današnjem času, zbrane sta pozdravila tudi novogoriški župan Klemen Miklavič in župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar.

Kulturni program v režiji Roka Andresa so spletli priznani umetniki iz Slovenije in zamejstva Neda Rusjan Bric, Danijel Malalan, Lara Jankovič, Oktet Simon Gregorčič, Združeni pevski zbori Posočja in Pihalni orkester Tolmin.


Najbolj brano