Slovenija je že četrt stoletja v svetovni someljejski orbiti

V veliki dvorani renesančnega lovskega dvorca na Zemonu so sinoči v prazničnem vzdušju proslavili 25. obletnico vključitve društva Sommelier Slovenije v mednarodno someljejsko organizacijo ASI. Tudi ta je nedavno proslavljala okrogel jubilej, 50. obletnico ustanovite v francoskem Reimsu.

ZEMONO > Na Zemonu je bil včeraj pravi gastronomski festival z vini več kot 30 vinarjev iz vse države in prigrizki, ki jih je pripravilo nekaj izpostavljenih kuharskih mojstrov, med njimi gostitelj Tomaž Kavčič in Janez Bratovž iz Ljubljane. Na slovesnost sta prišla tudi podpredsednik ASI, Belgijec William Wouters in Peter F. Holm, predsednik nemške someljejske organizacije, ki je v ASI zadolžen za članstvo, slovensko državo pa je zastopala državna sekretarka Eva Štravs Podlogar.

Najbolj zaslužnim, ki so pred četrt stoletja v udarniškem vzdušju pripravili zahtevno in obsežno dokumentacijo, so podelili priznanja, gre pa za še vedno vodilno društveno trojko: predsednika Ivana Peršoljo, podpredsednika Davorina Škarabota, ki je bil takrat na čelu delovne skupine, in generalnega tajnika Borisa Gašparina ter Franka Rutarja in Sergija Cesarja. Na fotografiji so z leve: Valentin Bufolin, podpredsednik društva, Gašparin, Wouters, Holm, Peršolja, Škarabot in Kavčič.


Najbolj brano