Slaba paša za čebele, a kakovosten med

Čebelarski društvi Kras - Brkini in Idrija sta na prvo severnoprimorsko senzorično ocenjevanje medu dobili 88 vzorcev šestih vrst medu. Prevladoval je med iz regije, a so nekaj vzorcev primaknili čebelarji iz ostalih regij in iz Hrvaške. Čeprav čebelam vremenske razmere letos niso bile naklonjene, so ocenjevalci potrdili visoko kakovost medu.

Prvemu severnoprimorskemu senzoričnemu ocenjevanju medu bo sledilo še evropsko ocenjevanje v Kopru.

 Foto: Saša Dragoš
Prvemu severnoprimorskemu senzoričnemu ocenjevanju medu bo sledilo še evropsko ocenjevanje v Kopru.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > “Za čebelarji je zelo slaba letina, a društva niso obupala. Iz vsakih vremenskih razmer se naučimo kaj novega” je v uvodu v prvo regijsko ocenjevanje medu povedal predsednik Čebelarskega društva Idrija Urban Eržen. Na pobudo predsednika društva Kras - Brkini mag. Aleša Rodmana je z veseljem poprijel za organizacijo dvodnevnega ocenjevanja. Na Primorskem, v Kopru, bodo ta mesec ocenjevali med iz vse Evrope in decembra razglasili evropske prvake.

Čebelarski mojstri vedno pridelajo dober med

“Čebele so letos trpele, saj v mokri pomladi skoraj ni bilo paše, poleti jo je okrnila suša. Čeprav je medu manj, čebelarji znamo pridelati dober med,” je prepričan Urban Eržen. “Leta 2010, ko sem bil podpredsednik slovenske zveze čebelarjev, sem uveljavil poklic čebelarski mojster. To ne morejo biti vsi, a po društvih res dobro skrbijo za usposabljanje čebelarjev. Kupci našega medu z blagovnimi znamkami Slovenski, Kraški ali Kočevski med, z enotnimi nalepkami in kozarci, so lahko prepričani, da kupujejo kakovostno super živilo,” je dodal Aleš Rodman. V Branici gospodari s kar 300 čebeljimi panji in je svoj menedžerski poklic zamenjal s poklicnim čebelarjenjem. “Nizek odstotek vode v medu, je zanesljiv pokazatelj kakovosti medu”, je zagotovil, medtem ko je našteval ostale koristne vsebnostih medu in pristavil, da se medu ne sme pregrevati.

Medtem čebelarji svoje delavke že hranijo in pripravljajo na zimo. Sedaj so še na paši, a jim je potrebno dodajati sladkor. Do 15 kilogramov na panj.

“Vsi pridelovalci medu niso certificirani, a lahko zagotovim, da imajo in prodajajo dober med. Na Idrijskem je ves gozdni med vrhunski. Izobraževanju - od vzgoje čebel do zatiranja bolezni - v društvu posvečamo osrednjo pozornost. Organizirani smo tako, da znanje prenašamo. Meni je kot predsedniku zelo pomagal bivši predsednik Alojz Rupnik. Sam sedaj kot podpredsednik pomagam mlajšemu nasledniku,” je razložil Martin Kolenc.

V Godoviču deset medvedov, a jim med letos ne diši

Medtem so trije ocenjevalci potrjevali prepričanje organizatorjev o visoki kakovosti medu. Anonimni, oštevilčenim kozarčki, so pogosto pristali pri odlični oceni ali tik pod njo. Vsi, od cvetličnih do gozdnega, celo žajbljevega iz hrvaškega Labina, so dobili skupno oceno za videz, vonj, okus in aromo.

Končne rezultate bodo objavili na oktobrskem srečanju čebelarjev. Podobno bo v Kopru, kjer tamkajšnje Obalno čebelarsko društvo organizira prvo evropsko ocenjevanje medu. To bo še ta mesec, rezultate z evropskimi prvaki na čelu, pa bodo razglasili 7. decembra.

Medtem čebelarji svoje delavke že hranijo in pripravljajo na zimo. “Sedaj so še na paši, a jim je potrebno dodajati sladkor. Do 15 kilogramov na panj,” sta povedala Kolenc in Rodman.

Vsi so zadovoljni, ker se medvedje letos izogibajo čebelnjakov. Lovci so v okolici Godoviča našteli kar deset stalno živečih medvedov, a sta doslej le dva razdejala čebelnjaka. “To sta edina letošnja primera napadov na čebelnjaka v občini. Če so bile čebele letos skoraj brez paše, imajo medvedi na voljo dovolj sadja,” je bil zadovoljen Kolenc.

Pred dvema letoma so v občini Idrija in Cerkno našteli več deset po medvedih razdejanih čebelnjakov. Ker tedaj številni, ki niso bili zavarovani, niso dobili odškodnine, so sedaj bolj pazljivi. “V občini skoraj ne boste našli čebelnjaka, ki ni ograjen z električnim pastirjem in zavarovan tako, da mu ob uničenju pripada odškodnina,” je dodal predsednik, z Gorenjske priseljeni kupec kmetije in čebelar na Mrzlem vrhu Urban Eržen.


Najbolj brano