Skuta kraljica Jestivala okusov in umetnosti
Če je kralj tradicionalnega Festivala okusov in umetnosti kobariški štrukelj, so v soboto na množično obiskani prireditvi v kraljico povzdignili skuto. Je izjemno zdrava, toda žal zapostavljena hrana z veliko vsebnostjo beljakovin in malo maščob. Na Jestivalu so se obiskovalci od blizu in daleč sprehajali med 50 stojnicami, dišalo je po lokalnih dobrotah siru, skuti, ribah, kostanju, žafranu... Stojnice so vabile tudi z umetelnimi izdelki.

V soboto so se ulice v Kobaridu znova spremenile v kulinarično in umetniško središče. Festival okusov in umetnosti, ki ga pripravlja zavod turizem Dolina Soče v sodelovanju z Občino Kobarid, je pritegni še več ljudi kot lani s ponudbo tradicionalnih jedi v navezi z inovativnostjo in ustvarjalnostjo.
V ospredju so bili kobariški štruklji, prepoznavna kulinarična posebnost, ki je postala zaščitni znak Jestivala. Rdeča nit tokratnega festivala pa je bila skuta - sladka, slana, iz mleka ali pa albuminska, ki je stranski proizvod izdelave sire. Prav slednja je še najbolj zdrava, polna je beljakovin, malo je maščob. Kako jo uporabiti v kulinariki, je na atraktiven način pripovedoval in tudi pokazal kulinarični mojster iz Hiše Franko in restavracije Polonka Valter Kramar. Obiskovalci so okušali jedi lokalnih ponudnikov, raziskovali bogato ponudbo na stojnicah in se prepustili živahnemu festivalskemu utripu kobariških ulic. Med zanimivostmi je bila pijača iz žafrana in debel kostanj iz kostanjevega nasada v Breginjskem kotu. Skuta je bila naprodaj po 6 evrov za kilogram.
Dogodek je bil tudi športno obarvan. Podelili so nagrade najboljšim na vzponu za pokal občine Kobarid. Prireditev je bila v tem delu povezana s praznovanjem 50. obletnice kolesarske dirke za pokal občine Kobarid, vzdušje pa je dodatno popestril otroški kolesarski izziv. Dogodek je pripravil KK Soča Kobarid.
Pestro dogajanje so dopolnili še številni drugi programi – obiskovalci so sodelovali v delavnici izdelave kobariških štrukljev, izmenjavali so oblačila pred trgovino Reinkarmika. Nastopil je Mešani pevski zbor Sv. Anton, dogajanje je popestril ulični nastop skupine Dej še n litro, zvečer je za zabavo poskrbela skupina Zvita feltna. Do 31. oktobra je v Zeleni hiši na ogled razstava likovnih del učencev kobariške osnovne šole in vrtca.
Gostinci še do 12. oktobra ponujajo jestivalske menije, ki obiskovalcem približajo kulinarične zgodbe od domačih, preprostih jedi, ki dišijo po tradiciji, do sodobnih kreacij, ki povezujejo Alpe in Jadran.