Sklad stavi na nakup stanovanj

V dobrem mesecu bo 15 od 196 prosilcev s prednostne liste novogoriškega stanovanjskega sklada dobilo stanovanja, ki jih sklad kupuje v teh dneh. Pogajanja s podjetjema Atlantikum in Krožišče o javno zasebnem partnerstvu pri gradnji novih stanovanj se vlečejo, zato v skladu stavijo na nakup stanovanj.

Največ stanovanj je v teh dneh stanovanjski sklad kupil v bloku ob kegljišču (desno), tri pa tudi v Cedri (v ozadju levo)
Največ stanovanj je v teh dneh stanovanjski sklad kupil v bloku ob kegljišču (desno), tri pa tudi v Cedri (v ozadju levo) 

NOVA GORICA> Teh je v novogoriški občini precej.

“Javno povabilo za prodajo stanovanj je bilo zelo uspešno. Pri njem smo se držali cen, ki so določene v strategiji republiškega stanovanjskega sklada, in dobili smo ugodne ponudbe,” pojasnjuje direktorica novogoriškega stanovanjskega sklada Nataša Leban.

“Ker je bilo javno povabilo za prodajo stanovanj zelo uspešno, ga bomo ponovili tudi v prihodnjem letu. Verjetno že v prvi polovici leta. Stanovanj na trgu v novogoriški občini je očitno dovolj in tako lahko sklad pride do njih po relativno ugodni ceni.”

15 stanovanj za milijon evrov

Na skladu so imeli na voljo okrogel milijon evrov za nakup, predvidevali so, da bodo kupili približno deset stanovanj. Dobili so 15 ustreznih ponudb: za štiri starejša stanovanja od fizičnih oseb ter tri nova stanovanja v objektu Cedra na Majskih poljanah in osem novih stanovanj v novem bloku pri kegljišču. “Smo tik pred podpisi pogodb s fizičnimi in pravnimi osebami. Sedaj moramo opraviti še formalnosti, 15 prosilcev z liste pa se bo v stanovanja selilo predvidoma konec decembra ali v začetku januarja,” napoveduje Lebanova.

Kot kaže, se je skladu, ki letos ni mogel začeti graditi bloka v Šmihelu, strategija nakupa starejših in novih stanovanj obrestovala. “Ker je bilo javno povabilo za prodajo stanovanj zelo uspešno, ga bomo ponovili tudi v prihodnjem letu. Verjetno že v prvi polovici leta. Ponudbe na sedanjem povabilu so namreč prihajale tudi še po roku. Stanovanj na trgu v novogoriški občini je očitno dovolj in tako lahko sklad pride do njih po relativno ugodni ceni,” pojasnjuje. Skladu gre nekoliko na roko tudi recesija, ki je vsaj nekoliko znižala cene.

Težko, da bodo gradili v Novi Gorici

Na prednostnih listah A in B je trenutno 196 prosilcev, kot rečeno jih bo 15 v dobrem mesecu dobilo stanovanja. Letos je novogoriški sklad okrog 35-im zagotovil nov dom. Nič pa se ne premakne pri pogajanjih z zasebnima podjetjema Atlantikum, ki bi gradilo devet stanovanj na Ajševici, in Krožišče, ki bi gradilo 35 stanovanj ob Vojkovi cesti v Novi Gorici. Tudi pri tem se držijo cen iz strategije republiškega sklada, je pred kratkim povedala Lebanova. “Pogajanja še trajajo, dogovora še ni, saj se držimo pogojev, ki smo jih postavili,” dodaja. Sklad sicer ima še nekaj asov v rokavu. “Obstajajo še drugi interesenti. Zainteresirani so na primer v Grgarju, kjer bi lahko gradili do deset stanovanj, pa v Čepovanu. Ker gre za območja izven mesta, bi bilo vse skupaj zaradi zemljišč tudi bolj poceni,” pojasnjuje Nataša Leban. Gradnja v Novi Gorici se zdi kratkoročno še najmanj verjetna. Za območje ob kotalkališču, kjer ima sklad zemljišče in bi lahko začeli graditi relativno hitro, občina še čaka poplavno študijo in je treba počakati prostorski načrt. “Realno gledano bi lahko tam gradili v par letih,” pravi Lebanova. Prav tako še ni odločeno, kaj bo z zemljiščem ob Ulici Šantlovih, kjer sicer že nekaj časa načrtujejo graditi park znanja bodočega univerzitetnega kampusa.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano