Sestavine za malico so si nabrali kar na sprehodu

Frtalja iz zelišč in druge dobrote so sestavljale malico, ki so jo pripravili v nabiralniški delavnici v Grgarskih Ravnah, eni od številnih, ki so potekale po vsej državi v okviru festivala nabiralništva. Sestavine so nabrali v naravi pod vodstvom zeliščarice Vite Matjac iz zavoda Floravita, ki jih je popeljala v svet užitnih divje rastočih rastlin.

  Nabrane rastline so v prinesli v Zeliščni center Grgarske Ravne, iz 
njih pa pripravili razne dobrote.
Nabrane rastline so v prinesli v Zeliščni center Grgarske Ravne, iz njih pa pripravili razne dobrote.  

GRGARSKE RAVNE > Prvi vseslovenski festival nabiralništva se je v soboto po vsej državi začel sočasno z nabiralniškimi delavnicami, ki so jih vodili izkušeni slovenski nabiralci. Soorganizatorka, certificirana zeliščarica Vita Matjac iz zavoda Floravita jo je izpeljala v Grgarskih Ravnah. Trajala je štiri ure, udeležence pa je najprej popeljala na sprehod po stranskih poteh in travnikih. Okušali, nabirali, opazovali in prepoznavali so užitne divje rastoče rastline. “Bilo jih je presenetljivo veliko, tudi takih, ki jih najdemo na svojem pragu, pa jih še nismo poznali,” se je čudila ena od udeleženk.

Nabrane rastline so v pletenih koših prinesli v Zeliščni center, iz njih pa pripravili majhne frtalje, namaze iz skute in sončničnih semen, napitek s cvetovi vrtnic in bezgom ter meden bezgov sirup. Piko na i so “divji malici” dodale vložene dobrote iz Vitine shrambe, čemaževi popki, poganjki robide in dežnova stebla.

Vita Matjac je udeležence delavnice popeljala na sprehod po stranskih poteh in travnikih, kjer so z vsemi čuti doživeli naravo.

Udeleženci so tako spoznali, kako se lahko užitne divje rastoče rastline uporabi v praksi in iz njih pripravi okusne jedi ter pijače. Vse so seveda zaužili in pohvalili.

Festival se je v nedeljo nadaljeval s celodnevnim dogodkom v Ljubljani, kjer je Vita Matjac predstavila primer dobre prakse v vzgojno-izobraževalnih institucijah, izpostavila je delavnico z učenci prve triade, to je bila tudi prva javna predstavitev tovrstne delavnice pri nas. Festival je obiskala tudi predsednica Nataša Pirc Musar.


Najbolj brano