Še vedno pa čakajo na kolesarsko pot

Kolesarski klub Sloga, ki so ga ustanovili pred 110 leti, je med Idrijčane davno ukoreninil ljubezen do poganjanja pedal. Privrženci najbolj priljubljene rekreacije v občini pa ob jubileju še ne bodo dočakali dolgo obetane kolesarske poti skozi Idrijo do Spodnje Idrije.

 V ekipi Sloge 1902 trenira nekaj obetavnih kolesarjev
V ekipi Sloge 1902 trenira nekaj obetavnih kolesarjev 

IDRIJA> Rudarji, privrženci kolesarstva, so svoj prvi klub leta 1902 poimenovali Sloga. Ta bo, zadnja desetletja pod imenom Sloga 1902, jubilej obeleževal vse prihodnje leto in z njim številni Idrijčani, ki so v kolesarjenju našli svoj slog zdravega življenja.

Kolesarska pot nastaja v sodelovanju z DRSC

Da kolesa domujejo v prav vsaki idrijski družini, se zdi v hriboviti občini in prav takšnem središču nenavadno. Nuja, ki je rudarje poganjala po svež zrak, je davno naredila svoje. Razmah gorskih koles pa je strl marsikakšen problem množice privržencev kolesarjenja.

Ker poti do svežega zraka vodijo skozi Idrijo in Spodnjo Idrijo in njune številne prometne pasti, kolesarji že leta čakajo na obetano kolesarsko pot.

Pri njeni ureditvi se je več let zatikalo zaradi pridobivanja soglasij lastnikov zemljišč in okoljevarstvenih dovoljenj. Naposled so se v občini z DRSC dogovorili, da jo bodo uredili skupaj. Projekti, kot zagotavlja župan Bojan Sever, so v pripravi. Kdaj bodo uresničeni, pa si ne upa napovedati nihče.

Vlečejo tudi tekmovalci

V Slogi 1902 in v zadnjih desetletjih v črnovrškem gorsko kolesarskem klubu Orbea, so v minulih letih vzgojili številne uspešne tekmovalce. Da oba letošnja najboljša slovenska kolesarja - Borut Božič in Tanja Žakelj - pripadata, oziroma Božič izvira, iz teh klubov, ni naključje. Uspešni tekmovalci, (začenši z Valterjem Bončo, ki sedaj v svojem podjetju Idrijčane oskrbuje s kolesarsko opremo) pa so ob tradiciji prav gotovo tisti, ki dodajajo vrednost temu športu med rekreativci.

Zato ne čudi, da se najboljši med njimi spopadajo tudi z najtežjo kolesarsko dirko čez Ameriko na svetu in da je to dirko Idrijčan Fredi Virag za poznejše nadvse uspešne slovenske udeležence dirke tudi 'odkril'. Prav tako ne čudi, da je bilo kolo ene najbolj popularnih znamk, razvito v Idriji.

Čeprav v obeh klubih raste uspešen rod mladih tekmovalcev, v nobenem ne zanemarjajo rekreativcev. V Slogi 1902 Leopold Čibej vodi dobro obiskane kolesarske izlete po Sloveniji, v Črnem Vrhu pa prirejajo kolesarjenja po Bloudkovih poteh. Svoj lonček k organizaciji rekreativnih in družinskih kolesarjenj dodajajo še številni drugi športni klubi.

Poln jubilej

V Slogi domujejo tudi avtorji otroškega kolesarskega izziva, ki je na letošnji sklop pokalnih kolesarjenj pritegnil kar 180 otrok in najbolj zagrete pripeljal med klubske tekmovalce. Ti se letos veselijo kar 60 medalj s slovenskih pokalnih in državnih cestnih in gorskih preizkušenj. Jubilej bodo prihodnje leto obeležili s povratkom odmevnih tekmovanj v kolesarsko Idrijo. Koledar s pogledom v 110-letno zgodovino kluba pa je že med privrženci tega športa.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano