Salonit Anhovo: “Pustite nam delat”

“Poslanci boste kmalu odločali o spremembah Zakona o varstvu okolja, na predlog nevladnih organizacij. Tak zakon močno vpliva na gospodarstvo in na njegov razvoj. Zaposleni smo od gospodarstva odvisni, saj iz njega izhaja edini vir dohodka. Prihodnost življenja v Srednjem Posočju bi tako bila močno okrnjena,” so sporočili iz kolektiva delavcev v podjetju Salonit Anhovo.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

ANHOVO > “V dobri veri mislite, da predlogi spremembe Zakona temeljijo na izboljšanju kvalitete zraka. To, kar v spremembah Zakona zahtevajo nevladne organizacije, je namreč tehnično neizvedljivo izpeljati. Cementarni Salonit Anhovo se postavljajo pogoji, ki jih nima predpisana nobena cementarna na svetu. Prav tako na svetovni ravni ne obstaja nobena tehnologija za prilagoditev tem spremembam. Vse to vodi v prenehanje delovanja edine cementarne v Sloveniji, kar je očiten cilj nevladnih organizacij.

Ob tem ne boste dosegli drugega kot zmage aktivistov, ki jih ne brigajo naša delovna mesta, ne briga jih niti razvoj, niti karierna perspektiva naših otrok. Predvsem vas zavajajo tudi glede kakovosti zraka in stanja okolja v naših krajih. Podatki o kakovosti zraka in stanju okolja so javno objavljeni na spletni strani Agencije Republike Slovenije za okolje. Podatki za naše okolje že vrsto let kažejo bistveno boljšo kakovost zraka kot po drugih krajih v Sloveniji.

Od države ne potrebujemo ničesar kot le to, da nam pustite v miru delati. Zaposleni v Salonitu Anhovo bomo naredili vse, kar je mogoče in izvedljivo, da ohranimo našo cementarno, naša delovna mesta ter s tem poskrbimo za boljšo prihodnost tako nas samih kot naših otrok. S planiranimi investicijami za zeleni prehod smo sami predvideli znižanje emisij z uporabo najboljših razpoložljivih tehnologij po zgledu najbolj razvitih držav. Kljub vsemu pa ne naša cementarna ne nobena druga cementarna v Evropi ne bi mogla zadostiti kriterijem predlaganega zakona.

Zahtevamo, da bi se o takih predlogih morala vključiti pristojna stroka, ki temelji na znanstvenih in tehničnih znanjih. Vsekakor se o takih zadevah ne moremo posluževati predlogov nevladnikov, ki temeljijo na osnovi neutemeljenih strahov in emocij.

Pred glasovanjem si, prosim, stvari in dejstva oglejte v živo pri nas, kjer boste pridobili vse odgovore na vaša vprašanja, dileme. Srečali se boste tudi z nami zaposlenimi, ki si prizadevamo in zagovarjamo transparentno delovanje naše cementarne.”

V četrtek na protestni shod pred kanalsko občino

Sindikat in svet delavcev Salonita Anhovo v četrtek ob 13. uri pred občino Kanal ob Soči prireja protestni shod. Kot so še zapisali v izjavi za javnost, se tako vodstvo kot zaposleni ves čas zavzemajo za modernizacijo in razvoj, ki bo omogočil razogljičenje cementarne in zmanjšanje vplivov na okolje. Državni zbor bo v kratkem odločal o spremembah zakona o varstvu okolja, ki bo imel izrazite negativne vplive na številne gospodarske deležnike, med drugim tudi na cementarno Salonit Anhovo, še navajajo. Poudarjajo še, da so razočarani nad “neupoštevanjem tehnične stroke in gospodarskih vplivov pri spremembah ZVO-2A, ki bi jih za naš kraj in posledično za celotno Slovenijo imelo morebitno zaprtje cementarne. Od tega je odvisno naše delo, življenje nas in naših družin ter usoda več kot 360 neposrednih in več kot 800 posrednih delovnih mest.”


Najbolj brano