Sabotin po novem vabi z multimedijskim centrom, muzejsko zbirko in krožno pešpotjo

Obiskovalci Sabotina bodo lahko odslej zgodovinske dogodke na križišču narodov spoznali tudi v novem multimedijskem centru z muzejsko zbirko Sabotin - Park miru. V njem na sodoben način predstavljajo dediščino prve svetovne vojne in soške fronte, vlogo Sabotina, pa tudi pestro rastlinstvo in živalstvo območja. Sabotin tako postaja ena od referenčnih točk na Poti miru od Alp do Jadrana.

Vzpostavitev multimedijskega centra, ki  bo ena referenčnih točk na Poti miru, je povezala številne akterje.  Foto: Alenka Tratnik
Vzpostavitev multimedijskega centra, ki bo ena referenčnih točk na Poti miru, je povezala številne akterje.  Foto: Alenka Tratnik

SABOTIN > Na Sabotinu so v okviru čezmejnega projekta WALKofPEACE, Trajnostni razvoj dediščine prve svetovne vojne med Alpami in Jadranom, ki poteka v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija, odprli Center za obiskovalce Sabotin – Park miru.

V prenovljenem objektu ob planinski koči je Mestna občina Nova Gorica tudi z denarjem EU in z naklonjenostjo Občine Brda uredila multimedijski center z muzejsko zbirko, ki bo obiskovalcu omogočila obogateno doživetje Parka miru Sabotin. “V tovrstnih vojaških muzejih ne delamo reklame vojni, ampak predstavljamo, kako težko so živeli vojaki,” je o pomembni pridobitvi poudaril skrbnik Parka miru Sabotin Bogdan Potokar.

Bogdan Potokar

skrbnik Parka miru Sabotin

“V tovrstnih vojaških muzejih ne delamo reklame vojni, ampak predstavljamo, kako težko so živeli vojaki.”

Večplastna vsebina

Vsebina centra, s katerim bo upravljal Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, je večplastna. “Iz prvega prostora, kjer gosta sprejme informator, obiskovalca v notranjost usmeri rdeče obarvana pot, simbol krvave reke Soče. V drugem prostoru obiskovalec dobi osnovne podatke o prvi svetovni vojni in soški fronti, v tretjem prostore predstavimo Sabotin, kje ter kako so potekale bitke. Nato stopimo v četrti prostor, zasnovan v obliki kaverne, kjer se nam v razstavljenih pismih vojakov odstirajo njihova občutja. Ko stopimo iz kaverne, simbolično pohodimo orožje, vojno in vse slabo ter vstopimo v nov svet, ki ga zaznamuje smaragdna Soča in kjer se nam predstavljata bogat rastlinski in živalski svet tega območja,” je zbirko predstavila direktorica javnega zavoda za turizem Erika Lojk.

Kot je poudaril podžupan Mestne občine Nova Gorica Simon Rosič, je center velika pridobitev brezmejnega goriškega prostora v kontekstu razvoja turizma in dodana vrednost za domačine in za turiste.

Nova točka, v ureditev katere so vložili skoraj 350.000 evrov, se pridružuje ostalim trem informacijskim središčem na Poti miru, Pomniku miru na Cerju, Kobariškemu muzeju in Informacijskemu centru v Kobaridu. “Že lani smo se povezali v željo, da obiskovalce pritegnemo, da obiščejo vse te tri točke in prek skupne vstopnice spoznavajo te kraje in prek različnih načinov interpretacije spoznajo zgodovino in Pot miru danes,” je dodala direktorica Fundacije Poti miru Maša Klavora.

Briški krog miru

Na domačo “goro”, so še posebej navezani v Goriških brdih, briški župan Franc Mužič pa se nadeja, da bo center privabil veliko obiskovalcev. Teh se nadejajo tudi na včeraj odprti tematski poti Briški krog miru. Kot je pojasnila direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec, 11,5 kilometra dolga krožna pot vodi od lovske koče na Vrhovlju po grebenu Sabotina do centra, skozi strelske jarke in mimo piramid. “Na poti smo uredili osem tematskih točk, kjer ne predstavljamo le zgodovine tega območja, ampak tudi živalstvo in rastlinstvo, življenje na briški in soški strani Sabotina ter kulturno dediščino in lokalno ponudbo Brd.”


Najbolj brano