Ribiški praznik letos brez ribolova

Turistično društvo Kanal ob Soči je v sodelovanju z Občino Kanal ob Soči in podjetjem Alpacem Cement v nedeljo na placu v Kanalu organiziralo že tradicionalni ribiški praznik in s tem počastilo dolgoletno tradicijo ribolova v Soški dolini.

 Foto: Larisa Dugar
Foto: Larisa Dugar

KANAL > Turistično društvo Kanal ob Soči je z Občino Kanal ob Soči in podjetjem Alpacem Cement v nedeljo organiziralo že tradicionalni ribiški praznik. Njegovi začetki segajo v sedemdeseta leta, ko je skupina ribičev organizirala lov na klena, ki je pod kanalskim mostom precej pogosta riba, kasneje pa je ribolovu sledila še veselica.

“Za obiskovalce je najbolj zanimiv ribolov. Ribiči se razvrstijo ob Soči in lovijo predvsem klena, postrv in šarenko. Ulovljene ribe izmerimo, zmagovalec pa prejme pokal. Največja ulovljena riba do zdaj je imela okoli 40 cm,” je pojasnil predsednik TD Kanal ob Soči Branko Dolenc.

Letošnji praznik je sicer potekal brez ribolova, kljub temu pa so obiskovalcem postregli s pečenimi ribami. Za ohranjanje ribjega staleža na tem delu reke Soče skrbi Ribiška družina Soča Nova Gorica, ki je pred dnevi v sodelovanju s podjetjema Alpacem Cement in Soške elektrarne v Sočo v Anhovem vložila od 5000 do 10.000 mladic soške postrvi, velikih od sedem do 30 centimetrov, letno pa v reko vloži od 90.000 do 130.000 mladic. LD


Najbolj brano