Prva kolesarska pot v občini

Tolminska občina naj bi dobila 300.000 evrov iz EU za urejanje več kritičnih odsekov na bodoči kolesarski poti iz Tolmina do Mosta na Soči. Najbolj kritičen je pri galeriji Ključ. Graditi naj bi jih začeli prihodnje leto. Ker je med turisti vse več kolesarjev, bi pridobil tudi turizem.

Na obeh straneh  galerije Ključ bo treba tik nad jezerom zgraditi najmanj sto metrov kolesarske poti
Na obeh straneh galerije Ključ bo treba tik nad jezerom zgraditi najmanj sto metrov kolesarske poti  

TOLMIN > Končne odobritve še ni, toda skoraj zagotovo bo občina dobila okoli 300.000 evrov iz EU za prve posege na bodoči kolesarski poti med Tolminom in Mostom na Soči.

Kritičnih odsekov je kar nekaj

Najbolj kritičen odsek je pri galeriji Ključ, kjer za kolesarje ni prostora. Z denarjem EU bi za njihove potrebe uredili balkonček na galeriji in dostopa do galerije s tolminske in mostarske smeri. Ta med prepadno steno, cesto in jezero stisnjen odsek bo najbolj zahteven. Poleg tega bodo morali kolesarsko pot zgraditi v zalivu, kjer je valilnica Ribiške družine. Za kolesarje je neuporabna tudi strma steza pred vstopom in ob izstopu z brvi, ki na Sotočju preči Tolminko. Na ostali, približno pet kilometrov dolgi cesti, je makadamska pot ob jezeru že urejena. Ko bo denar odobren, bodo odseke projektirali, gradili pa prihodnje leto. Če bi dobili še denar za asfaltiranje in označbe, bi bila to prva urejena kolesarska pot v tolminski občini.

Z relativno malo truda bi jo lahko nadaljevali proti Dolenji Trebuši, saj so na tej relaciji stranske poti, po katerih številni že kolesarijo. Z Mosta na Soči se nadaljuje po levem bregu Idrijce mimo Slapa ob Idrijci vse do Trebuše in naprej proti Stopniku, kjer bi bilo treba del poti zgraditi na novo.

V tem času z denarjem EU urejajo kolesarsko pot med Robičem in Kobaridom, ki bo potekala pod Matajurjem. Ob prenovi mejnega prehoda so jo tam že začrtali.

Pridobil bi tudi turizem

Kot pravi direktor LTO Sotočje Janko Humar, število kolesarjev tudi med turisti skokovito narašča. Zato bi z urejenimi kolesarskimi potmi v turističnem pogledu veliko pridobili. Njihovo urejanje ne bi bilo pretirano zahtevno, saj je celotna Soška dolina prepredena z makadamskimi potmi, ki bi jih bilo treba za začetek vsaj ustrezno opremiti z usmerjevalnimi tablami.

Tudi med Kobaridom in Bovcem do Čezsoče pot že obstaja, le urediti bi jo bilo treba. Kritično je v Trenti, kjer poleg asfaltirane ceste druge, razen Soške poti ni. Poznavalci pravijo, da Soške učne poti, ki jo ureja triglavski narodni park, ni mogoče preurediti v kolesarsko. NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano