Prostovoljci so na pogorišču na Cerju zasadili novih 2000 dreves

V vseslovenski akciji Drevo za Cerje, ki so jo pripravili ob mednarodnem dnevu gozdov, so danes posadili dobrih 2000 novih dreves, sadik črnega bora. Kot je za STA povedala direktorica zavoda Turizem Miren-Kostanjevica Ariana B. Suhadolnik, se je na akciji zbralo več 200 ljudi iz celotne Slovenije.

Danes dopoldne so na Cerju številni prostovoljci, ljubitelji dreves 
in Krasa, s krampi, lopatami, vedri znova pomagali dodatno 
pogozditi območje. Foto: Mitja Marussig
Danes dopoldne so na Cerju številni prostovoljci, ljubitelji dreves in Krasa, s krampi, lopatami, vedri znova pomagali dodatno pogozditi območje. Foto: Mitja Marussig

CERJE > Sadike dreves so na drugi vseslovenski akciji sadili pod strokovnim vodstvom Zavoda za gozdove Slovenije. Udeležence sta ob začetku sajenja nagovorila Jože Mori iz Zavoda za gozdove in mirensko-kostanjeviški župan Mauricij Humar, ki je poudaril velik pomen projekta tudi z vidika povezovanja in sodelovanja različnih ravni deležnikov ter ozaveščanja lokalne in širše javnosti o aktualnih okoljevarstvenih vsebinah.

Tokratno pogozdovanje je ovirala predvsem suša, zato so morali drevesca vsaj malce zaliti. Udeleženci akcije so imeli tako poleg krampa, lopate in rokavic s seboj tudi vedra, je še povedala Ariana B. Suhadolnik. Prav zaradi suše in bojazni, da sadike ne bi preživele, so posadili manj od načrtovanih 6000 sadik.

V prvi vseslovenski akciji pogozdovanja, ki se je odvila novembra 2019, je bilo posajenih 5000 sadik črnega bora, ob poti do Pomnika miru je zrasel Drevored hvaležnosti z 214 sadikami avtohtonih dreves.

V času epidemije so pod strokovnim vodstvom Zavoda za gozdove enote Sežana pripravili več pogozdovanj, do danes je bilo posajenih 12.000 sadik na dobrih desetih hektarih pogorišča. Žal jih je na trdih, z zemljo revnih tleh Krasa, zaradi suše in burje preživelo manj kot 50 odstotkov; zato je nadaljevanje aktivnosti ključnega pomena za dosego cilja pogozditve 20 hektarjev terena okrog pomnika miru na Cerju.

V velikem požaru leta 2019 na Cerju je bilo uničenega okoli 100 hektarov gozda. Pogoreli gozd je del zaščitenega območja Nature 2000 in Parka miru z bogato naravno, kulturno in zgodovinsko dediščino.


Najbolj brano