Primariju Zvonku Šoštariču nagrada za življenjsko delo Združenja za perinatalno medicino

Primarij Zvonko Šoštarič, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, je bil dolga leta gonilna sila šempetrske porodnišnice in čeprav je že izpolnil pogoje za upokojitev, še vedno sodeluje v ambulanti za patološko in rizično nosečnost ter v dispanzerju.

Zvonko Šoštarič
Zvonko Šoštarič 

ŠEMPETER > V dolgoletni karieri se je Zvonko Šoštarič osredotočil predvsem na področje perinatalne medicine in ultrazvočne diagnostike, kjer je s sodelavci oral ledino. Uporaba ultrazvoka je, kot se spominja, v osemdesetih letih prejšnjega stoletja prinesla veliko spremembo na področju porodništva in ginekologije ter napredek pri obravnavanju tvegane nosečnosti, odkrivanju zastoja plodove rasti ali prirojenih napak.

V devetdesetih letih so v porodnišnici v redno delo uvedli presejalni ultrazvočni pregled kolkov vseh novorojenčkov ter ultrazvočno diagnostiko neonatalnih možganov in ledvic. Skrb za strokovni napredek šempetrske bolnišnice tudi sicer zaznamuje njegovo delo, za katero je prejel tudi številna druga priznanja medicinske stroke.

Ob delu s pacientkami je dolgoletno znanje in izkušnje delil z mlajšimi generacijami ginekologov in porodničarjev, bil je asistent in mentor študentov na katedri za ginekologijo in porodništvo Medicinske fakultete v Ljubljani, predaval je v šoli za starše, pri Zdravniški zbornici je bil izpraševalec za kolokvije specializantom kot član izpitne komisije ter nadzorni zdravnik ginekologov in porodničarjev po Sloveniji. Kot pravi, ga ne skrbi za prihodnost šempetrske porodnišnice in za njeno strokovno odličnost, saj je prepričan, da jo vodi strokovna in predana ekipa.


Najbolj brano