Prihodnost je v vodiku

V Medpodjetniškem izobraževalnem centru so včeraj pripravili delavnico za dijake o priložnostih in možnostih uporabe vodika. Namen delavnic, ki potekajo tudi danes, je spodbuditi mlade za usmerjanje v poklice prihodnosti, ki bodo povezani z uporabo vodika.

Dijake so seznanili z novimi tehnologijami, povezanimi z vodikom, 
ki se bodo uporabljale v visokotehnološkem gospodarstvu. Foto: Nace Novak
Dijake so seznanili z novimi tehnologijami, povezanimi z vodikom, ki se bodo uporabljale v visokotehnološkem gospodarstvu. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > Okrog sto dijakov iz programov strojni tehnik, avtoservisni tehnik in tehnik mehatronike Strojne, prometne in lesarske šole na novogoriškem Šolskem centru se je včeraj in danes udeležilo delavnic o priložnostih, ki jih prinaša vodik.

“Mladim damo skozi poljudno delavnico neka osnovna znanja o vodiku, o tem, kako se proizvaja, transportira, skladišči in uporablja. Mogoče bomo katerega dijaka usmerili v to, da bo deloval v visokotehnoloških podjetjih, ki bodo, upam, zrasla v Sloveniji in bodo delovala na področju vodika,” je povedal Dr. Matjaž Knez s fakultete za logistiko Univerze v Mariboru, ki na delavnicah izvaja program H2Student goriškega podjetje Ecubes. To skuša tehnološko, politično in splošno javnost, navdušiti za vodik.

“Taki profili bodo široko uporabni”

“Vodik je energijski vektor. Kot samostojnega elementa ga v naravi ne morete najti. Vedno se nekje povezuje. Ljudje, ki bodo na trg prišli s temi kompetencami, ki jih v Evropi pravzaprav še ni, bodo uporabni vsepovsod, v avtomobilski industriji, logistiki in še kje. Taki profili bodo široko uporabni,” je še povedal Knez.

Pobuda za organizacijo delavnic je prišla s Severnoprimorske gospodarske zbornice, kjer se, kot je povedala direktorica Nevenka Volk Rožič, zavedajo pomena prehoda v brezogljično družbo, zato v povezavi z ostalimi akterji sodelujejo tudi pri oblikovanju prve transnacionalne vodikove doline severnega Jadrana.

Vodik je gorivo prihodnosti

“Vodik je gorivo prihodnosti, ki še zdaleč ni izkoriščeno tako, kot bi lahko bilo. Mislim, da se bodo dijaki na delavnicah o tem veliko naučili. To predstavlja posebnost v našem pedagoškem procesu, ko lahko dijakom ponudimo nekaj izven ustaljenih okvirov, je povedal Herman Besednjak, ravnatelj strojne, prometne in lesarske šole.

Novogoriški župan Klemen Miklavič je dijake seznanil s tem, da je občina prejšnji teden z univerzo soustanovila družbo z omejeno odgovornostjo za ustanovitev centra zelenih tehnologij, ki bo z raziskavami in inovacijskimi dejavnostmi podpiral podjetja, ki želijo razvijati proizvode in storitve v smeri zelenih tehnologij, kjer bo imel tudi vodik pomembno vlogo.


Najbolj brano