(PRAZNIK POLENTE) Najboljšo je skuhala ekipa iz Oseka

Goriška
, posodobljeno:

Ozeljanski grajski vrt je bil minuli konec tedna prizorišče tradicionalnega Praznika polente. Med ekipami, ki so se pomerile v kuhanju te tradicionalne ozeljanske jedi, se je najbolje izkazala ekipa Kulturnega in turističnega društva iz Oseka.

Gostitelji  praznika iz turističnega društva Šmihel-Ozeljan so za 
obiskovalce skuhali približno 250 kilogramov polente.
Gostitelji praznika iz turističnega društva Šmihel-Ozeljan so za obiskovalce skuhali približno 250 kilogramov polente. Leo Caharija

OZELJAN > Praznik polente, ki se je začel že v petek, v soboto pa ga je okrnila slaba vremenska napoved, je vrhunec doživel prav z nedeljskim tekmovanjem, ki se ga udeležilo pet ekip. Na prizorišču v ozeljanskem grajskem vrtu so polento v kotličkih mešali članice in člani ekip kulturnega in turističnega društva iz Oseka, turističnega društva iz Šempasa, športno-turističnega društva Kromberk-Loke, balinarskega kluba Tabor-Ozeljan in kulturno-turističnega društva Vitovlje. Za najboljšo polento so tekmovalci med samoocenjevanjem izbrali tisto, ki jo je skuhala ekipa iz Oseka.

V Grajskem vrtu se je v nedeljo zbralo približno 600 obiskovalcev, za katere so gostitelji praznika iz turističnega društva Šmihel-Ozeljan skuhali približno 250 kilogramov polente. Okušali so jo lahko z različnimi slastnimi prilogami, denimo s pršutom, golažem, grahom ...

Koruzna polenta velja za avtohtono ozeljansko jed, saj je bila nekoč na tem območju koruza širše dostopna in s tem glavna hrana vaščanov. Koruzna moka je bila pridno pridelana v domačih mlinih na potoku Ozeljanšček. Od tod tudi ideja za praznik polente, ki tega starodavnega živeža ne ohranja le v spominu kot hrano skromnežev, ampak ga v novih preoblekah povzdiguje tudi v sodobno kulinarično specialiteto.

Pester nedeljski praznični utrip na ozeljsnskem grajskem vrtu
Pester nedeljski praznični utrip na ozeljsnskem grajskem vrtuLeo Caharija
Ekipa iz Oseka si je z zmago v kuhanju polente prislužila pršut.
Ekipa iz Oseka si je z zmago v kuhanju polente prislužila pršut.Leo Caharija
(PRAZNIK POLENTE) Najboljšo je skuhala ekipa iz Oseka
Leo Caharija
(PRAZNIK POLENTE) Najboljšo je skuhala ekipa iz Oseka
Leo Caharija
(PRAZNIK POLENTE) Najboljšo je skuhala ekipa iz Oseka
Leo Caharija
(PRAZNIK POLENTE) Najboljšo je skuhala ekipa iz Oseka
Leo Caharija
(PRAZNIK POLENTE) Najboljšo je skuhala ekipa iz Oseka
Leo Caharija
(PRAZNIK POLENTE) Najboljšo je skuhala ekipa iz Oseka
Leo Caharija
(PRAZNIK POLENTE) Najboljšo je skuhala ekipa iz Oseka
Leo Caharija
(PRAZNIK POLENTE) Najboljšo je skuhala ekipa iz Oseka
Leo Caharija
(PRAZNIK POLENTE) Najboljšo je skuhala ekipa iz Oseka
Leo Caharija
(PRAZNIK POLENTE) Najboljšo je skuhala ekipa iz Oseka
Leo Caharija
(PRAZNIK POLENTE) Najboljšo je skuhala ekipa iz Oseka
Leo Caharija