Po vsej Cerkljanski je odmeval festival značilnih “pajtičk”

Goriška
, posodobljeno:

Slovita, za Cerkljansko značilna slana potička, je v soboto dobila svoj festival - Pajtička fest. Organizatorji - razvojna agencija ICRA, LTO Laufar in Hotel Cerkno - so ga razpršili med devet gostinsko turističnih ponudnikov po vsej občini in poželi veliko odobravanja.

Značilne cerkljanske pajtičke, del slovenske gastronomske piramide, so dobile svoj prvi, odmeven festival.
Značilne cerkljanske pajtičke, del slovenske gastronomske piramide, so dobile svoj prvi, odmeven festival.

CERKNO > Pajtičke, kot na Cerkljanskem pravijo značilnim zvitim potičkam, ki sodijo v izbor sedmih za idrijsko-cerkljansko gastronomsko regijo reprezentativnih jedi, so bile od petka do nedelje na jedilnih listih devetih gostinskih in turističnih ponudnikov v občini. Čeprav je bil prvi Pajtička fest razpršen, je v soboto osrednje dogajanje ponudil na hotelski ploščadi skupaj s tržnico lokalne hrane.

“Čas zahteva, da smo za maj načrtovani festival pajtičk razpršili. Prav nobenih težav nismo imeli s pridobitvijo gostišč in turističnih kmetij k sodelovanju. Pustili smo jim proste roke in dočakali pestro ponudbo tradicionalnih in na novo nadevanih pajtičk,” je povedala organizatorka Polona Kavčič (ICRA).

Večina ponudnikov je tradicionalnemu nadevu pajtičk dodala nove, največ hotel Cerkno.

Tradicionalna pajtička je slana in nadevana s čebulo, tu in tam z drobnjakom, slanino ali zaseko, je samostojno pecivo ali priloga k jedem. Največkrat k prav tako značilni juhi - smukav'c in tudi tokrat so nekatera gostišča posegla po klasični kombinaciji. “Smukav'c nam je že pošel. Upam, da bodo slane pajtičke zdržale še nekaj ur,” so bili v gostilni Pr'Štruklu kar nekoliko presenečeni nad zanimanjem obiskovalcev za festival v čast slastnim pajtičkam.

Podobno je bilo na preostalih prizoriščih, pajtičke pa bodisi klasične ali sladke z novimi nadevi. Flandrovi v Zakojci so jih nadevali s skuto in sirupom iz smrekovih vršičkov, Pr'Jušku v Cerknem z jabolčnim nadevom, Hotel Cerkno z različnimi sadnimi nadevi. Ponudili so jih samostojno, kot prilogo menijem in v poenoteni embalaži za domov. Kar 12 gospodinj s Cerkljanske pa je za razstavo pajtičk ob različnih nadevih poseglo še po raznovrstnih mokah.

“Veseli smo, da je festival že prvič dobil razvojno noto. Tudi organizatorji bomo festival razvijali. Morda ga bomo združili z nekdanjim dnevom smukavca. Vsekakor želimo ob uveljavljenem festivalu idrijskih žlikrofov tudi v Cerknem razviti odmevno kulinarično prireditev,” je povedala Kavčičeva.

Organizatorji so v okviru LAS projekta Dobimo se na tržnici zadeli v polno. Zadovoljni so bili ponudniki in obiskovalci. Prav tako turisti, v glavnem domači, ki v teh dneh pridno polnijo Hotel Cerkno.