Po požaru imata spet streho nad glavo

Družino Batelj iz Batuj je maja doletela velika nesreča, ko so zaradi požara ostali dobesedno brez strehe nad glavo. S pomočjo dobrodelne akcije, podjetij, organizacij in prostovoljcev je streha zdaj obnovljena.

S pomočjo prispevkov in pomoči ima družina Batelj spet streho 
nad glavo.
S pomočjo prispevkov in pomoči ima družina Batelj spet streho nad glavo.  

BATUJE > Družini Batelj iz Batuj je v začetku maja požar popolnoma uničil ostrešje stanovanjske hiše. Čeprav je GRC Ajdovščina in več prostovoljnih gasilskih društev hitro prihitelo na pomoč, so ognjeni zublji uničili ostrešje s slemenom in električno napeljavo. V hiši sta živela brata Ivica in Josip Batelj in njuna starejša mama Marija. “Gospa je bila po požaru prepeljana v šempetrsko bolnico in nato sprejeta v Dom starejših občanov Ajdovščina. Vso delovno dobo je bila prizadevna šivilja, danes pa prejema nizko pokojnino,” pravi Irena Žgavc, sekretarka RK Ajdovščina. Družina se je preživljala z minimalnimi prihodki in hiša ni bila zavarovana. Sorodniki in dve sestri oziroma hčeri že leta po svojih močeh pomagajo in podpirajo družino, ki jo je le približno mesec dni po požaru doletela še večja tragedija, saj je starejši sin Josip, glasbenik in snemalec, ki je bil več desetletij znano ime na goriški glasbeni sceni, preminil.

Prostovoljci so po požaru odstranjevali material in čistili pogorišče.

Na pomoč Rdeči križ, podjetja in tudi prostovoljci

V ajdovskem Rdečem križu so po požaru takoj priskočili na pomoč. “Začeli smo z dobrodelno akcijo, da bi jim lahko pomagali do osnovne obnove hiše. V dveh mesecih smo zbrali 3365 evrov, od tega je 2500 evrov prispeval RKS iz sklada solidarnosti,” je pojasnila Irena Žgavc, ki se je v imenu družine zahvalila vsem, ki so prispevali in bili solidarni. Na pomoč pa je priskočilo tudi več podjetij in organizacij. Gradnja Hn Gradbeno Podjetje iz Lokavca je brezplačno opravilo vsa gradbena dela in na novo postavilo streho. Goriške opekarne in Soško gozdno gospodarstvo Tolmin so prispevali kritino in les, pri donaciji ostalega materiala, prevozu, čiščenju pogorelega ostrešja so pomagali je pomagalo še več podjetij iz ajdovske in sosednjih občin.

“Nenazadnje naj omenimo prostovoljce, ki so pomagali pri čiščenju pogorelega ostrešja, da so lahko izvajalci kar čim hitreje začeli z obnovitvenimi deli,” dodaja Irena Žgavc.

Streha je popravljena, zdaj bodo obnovili še električno napeljavo

Streha je zdaj povsem obnovljena, zdaj pa z doniranimi prispevki začenjajo urejanje še celotne električne napeljave. “Ivica in Marija Batelj sta se tako s septembrom ponovno vrnila v domačo hišo. Čeprav je starejša in bo verjetno še potrebovala malce obnove, sta oba vesela, da bosta lahko ponovno zaživela v njej,” se je v imenu družine še enkrat zahvalila Irena Žgavc.


Najbolj brano